Tíz éve foglalkozom nemzetközi művészeti projektekkel az első ötlettől a tervezésig, forráskeresésig, megvalósításig és elszámolásig, minden területén fontos tapasztalatokat szerezve. Ezek alapján gondoltam végig, nekem mik voltak a legfontosabb tanulságok, amiket alkalmazva fiatal zenészek is sikerrel kezdeményezhetnek és vehetnek részt nemzetközi együttműködésekben. Petrányi Barna írása.

Mi egy nemzetközi program, mitől más, mint mondjuk egy turné?

Az általunk vezetett zenei projektek, mint például a Polyhony Project közös jellemzője, hogy túlmutatnak a hagyományos előadó-művészeti csereprogramokon. Egyrészt hosszú távú együttműködést alakítunk ki a partnerekkel, évekig dolgozunk együtt, másrészt közös alkotási folyamataink vannak, ahol a partnerek egyenrangú szereplők, jellemzően különböző háttérrel és tudással, de közös érdeklődéssel. Éppen ezért egy program elindítása nemcsak tartalmilag igényel hosszabb és részletesebb előkészítést, hanem emberileg is, hiszen olyan partnereket kell választanunk, akikkel éveken keresztül fogunk tudni együtt dolgozni, akik felé megvan a teljes bizalom és az őszinteség.

Milyen témákat érdemes nemzetközi programok keretén belül feldolgozni? Milyen projektötletre érdemes nemzetközi programot indítani?

A legfontosabb tanulság az elmúlt évekből, hogy nem szabad engedni, hogy a lehetséges forrás határozza meg a projektötletet, az a nemzetközi projekt válik sikeressé, ami iránt a partnerekben valódi érdeklődés, kíváncsiság és elhivatottság van. Mi rendszeresen kezdünk el úgy együttműködni, közösen dolgozni a partnereinkkel, hogy még nem tudjunk annak teljes kifutását, forráslehetőségeit sem. Egy sikeres nemzetközi együttműködésnek három fő jellemzője van:

  • Újdonság, egyediség, azaz olyan téma, módszertan, művészeti megoldás, ami eddig még nem került kipróbálásra, nem csak az ismétlése egy már megvalósult produkciónak
  • Relevancia, azaz a megvalósító partnereken kívül, hosszú távon a közönség, és még inkább a szakma érdeklődésére tarthat számot
  • Érdekesség, azaz hogy számunkra és a partnerek számára motiváló, amivel akár évekig is örömmel foglalkozunk, a tervezés során pedig minden nap izgalommal tölt el, ahogy a részletek kidolgozásra kerülnek.

Ezek azok az értékek, amiket már az első pillanatban érdemes megvizsgálni, mert könnyen lemérhetjük magunkon, hogy tényleg fontos témát találtunk-e, a partnereken pedig, hogy valóban ideális társakká lesznek-e ezen a hosszú úton.

Mitől lesz sikeres egy nemzetközi program és kollaboráció?

A fenti három összetevő szerintem elengedhetetlen, de nem elegendő. Ezek alapján kezdhetünk el már gondolkodni abban, hogy motivált és releváns partnereket találjunk, forrást keressünk, és megtervezzük a részletes programot. Ahhoz azonban, hogy a megvalósítás során is sikeresnek érezzük a programot, esetleg hosszú távon is gondolkozhassunk, érdemes még két szempontot figyelembe venni:

  • Kiegyensúlyozott partnerség: Egy partnerség csak akkor működik, ha mindenki megtalálja benne számítását, és mindenki magáénak tudja érezni. Ehhez elengedhetetlen, hogy a partnereket valóban egyenlő partnerként kezeljük, figyelembe vegyük igényeiket, képességeiket és esetleges félelmeiket is.
  • Fenntarthatóság: Mivel egy nemzetközi projektnél csak a tervezést is években mérjük, érdemes úgy gondolkodni, hogy hosszú távon, a finanszírozás végével is legyen hozzáadott értéke a mindennapjainkhoz. Ez lehet a program folytatása, új program elindítása hasonló alapokon vagy a program során létrejövő fejlesztés (pl. új módszertan) valós elsajátítása is.

Mi a legfontosabb összetevője a nemzetközi programoknak?

A részletes tervezésre, partnerek megismerésére és a minőségi lebonyolításra rászánt idő és energia.

Petrányi Barna pályázati szakértő, a Pro Progressione vezetője a FOCUS on You program keretében tart workshopot erről a témáról fiatal előadóművészeknek és zeneszerzőknek.