Mentorprogram

mentorprogram-focus-on-you-2

Miről szól a Mentorprogram?

A FOCUS on You program része a komolyzenével foglalkozó fiatal előadóművészeknek és zeneszerzőknek szóló mentorprogram, amely lehetőséget és szakmai támogatást nyújt ötleteik, karriercéljuk megvalósításához.

A mentorprogram célja, hogy fiatal zenészek, énekesek és zeneszerzők saját zenei projektjük kidolgozásán és megvalósításán dolgoznak személyre szabott módon, egy szakmai mentor és különböző területek szakértői segítségével, nyolc hónapon keresztül. A projekt lehet például koncertsorozat, mesterkurzus vagy más esemény megvalósítása, platform létrehozása vagy valamilyen egyéni karriercél elérése. A mentorok nemzetközileg is elismert komolyzenei szakemberek (zenészek, a zenei üzleti élet szereplői), akiket a mentorált projektötletének ismeretében választunk ki.

Jelenleg folyamatban van a 2021-22-es évad mentorprogramja.

A következő felhívás 2022 szeptemberében várható.

Jelentkezés

Jelenleg a mentorprogramunk nincsen meghirdetve. Ha érdekelne a jövőben, töltsd ki ezt az adatlapot!

A 2021-22-es évad mentoráltjai és mentorai

Ács Dominika, fuvolaművész

Ács Dominika, fuvolaművész

Ács Dominika előadásait az a hihetetlen belső tűz teszi egyedülállóvá, amely gyerekkora óta hajtja, hogy színpadon legyen és új utakat keressen az előadóművészetben. Mindig is meghatározóak voltak számára a társművészetek – a színház, a tánc, az irodalom és a képzőművészet inspirációját is ott találjuk játékában. Fuvolistaként a Zeneakadémia és a salzburgi Mozarteum falai között tanult, szólistaként játszott már a Prágai Filharmonikusokkal, a Liszt Ferenc Kamarazenekarral és a Solti Kamarazenekarral, zenekari művészként pedig a legkiválóbb karmesterekkel, köztük Kocsis Zoltánnal, Eötvös Péterrel és Vajda Gergellyel együttműködve szerzett fontos tapasztalatokat. A kortárs zene és a kortárs alkotókkal való munka kiemelt helyet foglal el az életében, legigazibb szívügyei pedig azok az összművészeti performanszok, amelyekben előadóművészként és alkotóként is reflektálhat a világra. Breaking norms, breaking forms címmel alkotótársaival nemrég egy olyan formabontó előadást álmodott meg, amelyben az improvizáció, különböző színházi eszközök és a legváltozatosabb zenei műfajok bevonásával gondolja újra a klasszikus zenei szerepeket. A FOCUS on You programban mentora segítségével összművészeti produkciója külföldi megismertetésén, közösségimédia-felületeinek stratégikus használatán, valamint új projektötletek kidolgozására törekszik.

Mentora

Zsoldos Dávid, a Magyar Zenei Tanács elnöke, a Papageno ügyvezető igazgatója

Börzsönyi Janka oboaművész

Börzsönyi Janka, oboaművész

Börzsönyi Janka zenekari művészként és szólistaként is arra törekszik, hogy a zenén keresztül harmóniát, örömet, szépséget, értéket adjon a közönségének. Mindig is vonzotta a zenekari játék varázsa – oboistaként a legrangosabb hazai zenekarokkal játszott és játszik együtt rendszeresen. Kiemelkedő tapasztalatot jelentett számára a Budapesti Fesztiválzenekar kivételes kvalitású művészeivel való munkája, valamint a Liszt Ferenc Kamarazenekarral közös fellépései, akikkel a karmester nélküli együttjáték különleges atmoszférájában mélyülhetett el. Pályája során, mesterkurzusokon és közös koncerteken olyan nagyhatású mesterek inspirálták őt, mint Francesco Di Rosa, Albrecht Mayer, Céline Moinet vagy François Leleux. Akár klasszikus, akár kortárs produkciókkal lép színpadra, előadásával azokat a kapukat nyitja meg, amelyeken belépve a hallgatók nemcsak kikapcsolódhatnak, de többet meg is tapasztalhatnak magukból és a világból. Egyik legújabb projektjében olyan kortárs olasz szerzők műveit tűzi műsorra, amelyekkel célja, hogy megszólítsa a modern kultúrára és új zenei élményekre nyitott hallgatókat. FOCUS on You programban célja mentora segítségével olasz kortárs zenei műveket megismertető projektjének kidolgozása.

Mentora

Győri Noémi, fuvolaművész

Molnár Viktor zeneszerző

Molnár Viktor, zeneszerző

Molnár Viktor a fiatal magyar zeneszerző-generáció egyik meghatározó képviselője, aki műveivel legnagyobb részben társadalmunk és a minket körülvevő világ jelentős aktualitású problémáira, kérdéseire reflektál. Zenéjével erős és emlékezetes hatást gyakorol hallgatóira, és ehhez gyakran hívja segítségül a társművészeteket, az élő- és előre rögzített elektronikát vagy a popkultúrából ismerős eszközöket, de a társművészetek is inspirálódnak munkáiból. Alkotóként a jelenhez kapcsolódni – ez a cél egyfajta esszenciája is munkájának, melyet számos elismeréssel, legutóbb a Müpa 2020-as zeneműpályázatának díjaival, 2021-ben Junior Artisjus Díjjal és Istvánffy Benedek-díjjal, valamint a 2020-as ausztriai Nemzetközi Gustav Mahler Zeneszerzőverseny I. díjával is értékeltek. Molnár Viktor rendkívül tudatosan épített szakmai pályafutásának központi célja a kortárszene fiatal korosztállyal való megismertetése és megszerettetése. Mindezt olyan előadóművészekkel és alkotókkal együttműködésben valósítja meg, akiknek hozzá hasonlóan szívügye olyan hiteles, őszinte és aktuális előadások létrehozása, amellyel elgondolkodtatják, megérintik a közönséget. A FOCUS on You programban mentora segítségével azon dolgozik, hogy darabjai eljussanak a közönséghez mind koncerteken, mind a technika segítségével, valamint hogy a kortárs zenét fiatalok között népszerűsítése.

Mentora

Meczner Vera, a Gradus Művészügynökség vezetője

Szives Márton Gábor ütőhangszeres előadóművész

Szives Márton Gábor, ütőhangszeres előadóművész

Szives Márton ütőhangszeres művészként és a magyar kortárzene elkötelezett képviselőjeként a zene újabb és újabb kifejezési lehetőségeit kutatja, rendkívül sokoldalúan reagálva a mai kor szemléletére és kihívásaira. Művészetfelfogását és előadói működését is meghatározza, hogy valódi társszerzőként dolgozik együtt zeneszerzőkkel új műveken. Lendületes és virtuóz crossover koncertjeivel és projektjeivel hallgatóit is arra inspirálja, hogy minél autentikusabban megtalálják kifejezéseiket önmagukra és gondolataikra. Szóló koncertjei mellett két projektnek is művészeti vezetője: a Samodai-Szives Duóval a számukra írt trombita-ütőhangszeres műveket, experimentális és kortárs kamarazenét adnak elő színpadi játékkal és improvizációval, a Klatzow Projektben pedig ugyancsak kortárszenei műveket mutatnak be – a vonósnégyes hagyományaira alapozva, animáció-zene fúzióskoncerteken. Akár a berlini Unerhörte Musik, a budapesti Müpa vagy más hazai vagy nemzetközi zenei fesztivál ad otthont koncertjeinek, Szives Márton előadásaival arra törekszik, hogy a mai embert minél színesebben leképezze a zenében. A FOCUS on You programban mentora segítségével repertoárjának tudatos bővítésén, új projektek kidolgozásán és közönséghez vezető utak feltérképezésén dolgozik.

Mentora

Ajtony Csaba, karmester, zeneszerző

A bemutatkozó szövegeket a mentoráltak Belinszky Anna zenetörténész, szövegíró segítségével írták.

Gyakran ismételt kérdések

Mi történik a mentorprogramban?

A mentoráltak mentorukkal szorosan együtt dolgozva fejlesztik tovább projekttervüket. Emellett részvételt biztosítunk workshopjainkra és egyéni konzultációt trénereinkkel, mely során a projektek fejlesztésén dolgozhattok. A mentorprogram során portréfotózást biztosítunk mentoráltaink számára, illetve szakértő bevonásával személyes életrajz készítését is biztosítjuk.

Ki jelentkezhet a mentorporgramba?

A workshopokra 18–35 éves zenészeket, zeneművészeti intézmények hallgatóit, illetve komolyzenei előadóművészként vagy zeneszerzőként tevékenykedőket várunk.

Mi szükséges a jelentkezéshez?

A jelentkezéskor önéletrajzot, kidolgozott projektleírást és motivációs levelet kell feltölteni az érvényes jelentkezéshez.

Lehet kidolgozott projektterv nélkül is jelentkezni a mentorprogramba?

A jelentkezés feltétele egy előkészített projektterv, melyen a mentoráltak mentorukkal az év során dolgoznak.

Hol tudok regisztrálni egy mentorprogramba?

Amikor fogadjuk a jelentkezéseket, akkor a Mentorprogram aloldalon találod a jelentkezési űrlapot. Ha éppen zajlik a mentorprogram, akkor a lenti űrlapon tudsz értesítést kérni az következő meghirdetésről és eseményeikről. 

Honnan tudom, hogy érvényes a jelentkezésem?

A jelentkezés után egy visszaigazoló e-mailben erősítjük meg a mentorprogramba való jelentkezést.

Átruházható a jelentkezés?

A jelentkezés nem átruházható.

További eseményeink

Ha érdekelnek további eseményeink is, akkor iratkozz fel a lenti űrlapon, és mindig értesíteni fogunk, amikor a számodra érdekes alkalmakat meghirdetjük! Erről később természetesen bármikor leiratkozhatsz.


Mit mondanak a programjainkról?

Manapság a lehetőségek sok esetben csak egy karnyújtásnyira vannak, a kérdés csak az, tudomásunk van-e ezekről, vagy tudjuk-e az irányt, hogy merre nyúljunk. A média, az online közösségi terek lehetőségeivel csak az tud élni, aki jól tájékozott - ehhez adott egy jó kiindulási pontot a FOCUS on Közösségi Média workshop.

Gedai Eszter,
fuvolaművész

Minden 21. századi fiatal pályakezdő művész számára elengedhetetlen, hogy gyakorlatot szerezzen és tapasztalatai legyenek az önmenedzsment területén. A kiemelkedő zenei készségek és szakmai tudás mellett fontos, hogy a művésznek ismeretei legyenek a lehetőségekről, amelyek adottak az elinduláshoz. A FOCUS on You program workshopjai olyan ötleteket és tanácsokat adtak nekem a zenei marketing, koncertszervezés és pályázatírás témaköreiben, amelyeket mind a mai hasznosíthatok, és úgy gondolom, egész hátralévő pályám során a segítségemre lesznek.

Varga Abigél,
zeneszerző

Nagyon jó szívvel ajánlom a Sonus Alapítvány programjait minden korosztálynak! Legyen szó még diákról vagy akár már aktívan koncertező művészről. Az újító, vérfrissítő kezdeményezések a klasszikus zenei életben manapság kritikusan fontosak. Melyekben véleményem szerint a Focus on You Csapata jelenleg az egyik legprofibb hazánkban.

Mohai Bálint,
fagottművész