Mentorprogram

mentorprogram-focus-on-you-2

Miről szól a Mentorprogram?

A FOCUS on You program része a komolyzenével foglalkozó fiatal előadóművészeknek és zeneszerzőknek szóló mentorprogram, amely lehetőséget és szakmai támogatást nyújt ötleteik, karriercéljuk megvalósításához.

A mentorprogram célja, hogy fiatal zenészek, énekesek és zeneszerzők saját zenei projektjük kidolgozásán és megvalósításán dolgoznak személyre szabott módon, szakértők segítségével.

2023 óta a mentorprogramjaink nemzetköziek, és folyamatosan indítunk csoportokat. A következő csoportok 2024 májusában indulnak, és a jelentkezés már elindult. Minden részlet itt olvasható

A 2022-23-as évad mentoráltjai és mentorai

Ács Dominika, fuvolaművész

Virág Anna Virág, zeneszerző

Virág Anna Virág zeneszerzői munkáját az intuíció és a tudatos tervezés, a klasszikus hagyományok és a folyamatos kísérletezés, az egymástól eltérő minőségek és felületek együtt létezése teszi egyedivé. Művei között egymás mellett szerepelnek a klasszikus tradíciókra épülő szóló- és kamaraművek, a kísérleti elektronikus darabok, a film- és színházzenék vagy akár a trash rap számok. Egy matematikai probléma vagy egy társadalmi kérdés éppúgy jelenthet számára inspirációt, mint a kortárs és az avantgárd jazz vagy a szabadimprovizáció. Virág Anna Virág 2020-ban nyert felvételt a budapesti Zeneakadémiára, jelenleg a hágai Royal Conservatory a világon egyedülálló, az elektronikus zeneszerzés köré épülő Sonology képzésében tanul. Műveit bemutatták már Budapesten a Zeneakadémián és a Müpában, valamint Hágában és Belgrádban is. Gyakran működik együtt különböző társművészetek alkotóival, 2023-ban többek között egy operán dolgozik Mónica Maffia librettistával. A mentorprogramban ezen a kortárs operán dolgozik, amelyben többek között a személyes felelősség, a társadalmi egyenlőtlenség, valamint a klímakatasztrófa problematikájával foglalkozik.

Mentora

Meczner Vera, a Gradus Művészügynökség vezetője

Börzsönyi Janka oboaművész

Kókai István, fagottművész

Kókai István lelkes és kivételesen sokoldalú fiatal fagottművész, aki Németország és Finnország után Magyarországra visszatérve kíván új ötletekkel és új energiákkal aktív szereplőjévé válni a hazai zenei életnek. Kókai István Vácon kezdte, majd a budapesti Bartók Konziban Olajos Györgynél és a Zeneakadémián Lakatos György és Hartenstein István vezetésével folytatta tanulmányait. A zenei iránti szeretete és a zenei pálya iránti elhivatottsága Hannoverig vezette, ahol Bogányi Bence irányításával tanult, és értékes tapasztalatokat szerzett a nemzetközi zenészvilág versenyszférájáról, motiváltságáról. Nyolc hónapot a finn Pori Sinfonietta zenekarának váltó első fagottosaként is dolgozott, miközben egyre erősebbé vált benne az elhatározás, hogy hazatérve Magyarországra a zenét valódi mélységében és erejében használja. Vallja, hogy a zene felemel, szabaddá tesz, gyógyít és elmélyít. Kamarazenészként és tanárként egyaránt arra törekszik, hogy ezt a tapasztalatot minél többeknek átadja. Mentorával egy olyan program kidolgozásán dolgozik, amely lehetővé teszi, hogy rövid – a zeneművek bemutatásával és a közönséggel közös beszélgetéssel kiegészített – koncerteket tartsanak kórházakban, börtönökben és hajléktalanoknak, felhasználva a zene jótékony erejét a nehézségek enyhítésére.

Mentora

Zsoldos Dávid, a Magyar Zenei Tanács elnöke, a Papageno ügyvezető igazgatója

Molnár Viktor zeneszerző

Láposi Dániel, ütőhangszeres művész

Láposi Dánielt kamaramuzsikusként, szólistaként és zeneszerzőként is elsősorban kíváncsi és érdeklődő természete motiválja. Ez a kíváncsiság a kezdetektől fogva sajátja: mire beíratták dobolni, otthon az összes műanyagedényt lukasra verte a fakanállal. Rock- és metálrajongó lett, megismerte John Cage és Steve Reich világát, majd felfigyelt Bartók Béla zenéjére, és érdeklődése egyre inkább a 20. századi és kortárs zene, valamint a zeneszerzés misztériuma felé terelődött. Tanult a Bartók Konzi, majd a Zeneakadémia falai között, jelenleg pedig Svájcban, a Bázeli Zeneakadémián folytat ütőhangszeres és zeneszerzői tanulmányokat. A 2020-ban Junior Prima díjjal is elismert Láposi Dániel a Bartók Konzi Új Zene örökös tagja, az Amadinda Percussion Project és az Átlátszó Hang Fesztivál rendszeres fellépője. Sokoldalú művész, aki aktív kapcsolatot ápol fiatal zenész- és zeneszerzőtársaival: alapítója az Ensemble Z kamaraegyüttesnek és a jelenleg is működő Trio Dakoda ütőegyüttesnek. Saját kompozíciói a Zeneakadémián, a Müpában és online premiereken is megszólaltak már. A jövőben tanári pályán, valamint edukációs programok létrehozásában is szeretne tevékenykedni. A mentorprogram keretein belül a fiatal zeneszerzők és ütőhangszeresek közötti kapcsolatteremtésen dolgozik, ezzel is elősegítve a zeneszerzők és hangszeres előadóművészek közötti szakadék áthidalását, valamint lehetőséget teremve arra, hogy a közös munka során a szerzők a legmegfelelőbb gyakorlati megoldásokat is megismerjék az ütőhangszerekkel kapcsolatban.

Mentora

Ajtony Csaba, karmester, zeneszerző

Szives Márton Gábor ütőhangszeres előadóművész

Kovács Bálint, blockflöteművész

Kovács Bálint Ausztriában élő furulyaművész, barokkfagott játékos és zenepedagógus, aki a legkülönbözőbb zenei stílusok értő előadójaként nyit kapukat az elmúlt korok és a 21. század zenéje felé. Ha blockflötéről van szó, nem ismer határokat: virtuóz játéktechnikájának, kifejező interpretációjának, kísérletező új hangzásainak és közvetlen színpadi jelenlétének köszönhetően sokakkal megismertette már a hangszer sokszínű lehetőségeit. Jelenleg a salzburgi Mozarteum hallgatója, ahol előadóművészeti és zenepedagógiai mesterszakot végez, és mélyrehatóan foglalkozik a historikus előadásmóddal is. Versenyeredményei közül kiemelkednek a 2019-es és 2020-as izraeli Tel Aviv Recorder Competition professzionális szólista kategóriájában szerzett 3. díjai, melyeket részben saját műveinek bemutatásával nyert el. Magyarországi népszerűségét 2017-ben a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató hozta el, azóta rendszeresen koncertezik Európa-szerte blockflöte játékosként és barokfagottosként. A kísérletezőkedv és a játékosság nemcsak előadóművészként, de zenetanárként is meghatározza munkáját. Mentorával a #RecorderReloaded programom dolgozik, amely olyan – a közönség bevonását is céljául kitűző – összeművészeti alkotás, amelyben a tánc és zene kerül középpontban, az elhangzó zeneművek pedig az 1600-as évektől egészen napjainkig született zeneművekből állnak. 

Mentora

Petrányi Barna, a Pro Progressione ügyvezető igazgatója

 Fotós: Hrotkó Bálint

A bemutatkozó szövegeket a mentoráltak Belinszky Anna zenetörténész, szövegíró segítségével írták.

Az előző év mentoráltjairól és mentoraik bemutatkozása itt érhető el. Ebben a videóban pedig mesélnek a program végén a tapasztalataikról és jövőbeli terveikről is.

Jelentkezés

2023 augusztusában először hirdettük meg nemzetközi mentorprogramjainkat, ezekről itt és itt olvashatóak beszámolók. A következő csoportok 2024 januárjában indulnak, a jelentkezés már nyitva van. Minden információ itt található.

Mit mondanak a mentorprogramunkról?

A Focus on You mentorprogramban rengeteget tanulhattam: a workshopok gyakorlatban is könnyen hasznosítható ismeretanyagot kaptam, a mentorommal pedig személyre szabottan tudtunk dolgozni. A program alatt megszerzett tudás nagyban hozzá fog járulni a jövőbeni szakmai tevékenységem sikerességéhez. 

Minden zenésznek szívből ajánlom, és biztosan figyelemmel fogom követni az alapítvány további programjait is!

Kovács Bálint, blockflöte művész

A FOCUS on You mentorprogram olyan készségeket segít elsajátítani, amelyek minden zenész számára alapvető fontosságúak. Számomra a mentorommal való személyes kapcsolat is nagy élmény volt, aki sokat segített nekem azáltal, hogy megosztotta velem a tudását, ötleteit és tapasztalatait.

Nagyon ajánlom a programot minden zenésztársamnak!

Kókai István, fagottművész

Számomra ez a mentorprogram a legjobb pillanatban érkezett, egy olyan időszakban, amikor sok új lehetőséget láttam magam előtt, mégis szükség volt arra, hogy legyen eszközöm ahhoz, hogy érezzem, tudjam hogyan is tudnám kihozni mindezekből a legtöbbet. Olyan képességeket sikerült elsajátítanom, és olyan szakemberektől volt lehetőségem tanulni, akik mindannyian rendkívül inspiráló személyiségek, és olyan eszközöket adtak a kezembe, amelyek nagyon hasznosak a pályámon.

Előadóként, alkotóként a kreativitáson és szakmai fejlődésen túl sok olyan tudásra és készségre van szükségünk, ami abban segít, hogy hogyan igazodjunk el akár a zeneiparban, hogyan kommunikáljunk mind az online, mind a személyes jelenlétek alkalmával, milyen előadói és alkotói jogok vonatkoznak ránk, vagy hogyan hozzunk létre egy projektet a gondolatcsírától a legvégéig.

Ács Dominika,
fuvolaművész

A FOCUS on You mentorprogram segített abban, hogy jobban körvonalazni tudjam a művészi vonásaimat. A mentorommal való munka rendkívül inspiráló volt, és arra ösztönzött, hogy olyan projekteket hozzak létre, amelyek minden résztvevő számára valami újat és izgalmasat kínálnak.

A mentorprogram egyértelműen inspirálóan hat a jövőbeli karrieremre!”

Láposi Dániel, ütőhangszeres művész

Híreink

Ha érdekel a programunk, akkor iratkozz fel a lenti űrlapon, és mindig értesíteni fogunk, amikor a számodra érdekes alkalmakat meghirdetjük! Erről később természetesen bármikor leiratkozhatsz.