Mentorprogram

mentorprogram-focus-on-you-2

Miről szól a Mentorprogram?

A FOCUS on You program része a komolyzenével foglalkozó fiatal előadóművészeknek és zeneszerzőknek szóló mentorprogram, amely lehetőséget és szakmai támogatást nyújt ötleteik, karriercéljuk megvalósításához.

A mentorprogram célja, hogy fiatal zenészek, énekesek és zeneszerzők saját zenei projektjük kidolgozásán és megvalósításán dolgoznak személyre szabott módon, egy szakmai mentor és különböző területek szakértői segítségével, nyolc hónapon keresztül. A projekt lehet például koncertsorozat, mesterkurzus vagy más esemény megvalósítása, platform létrehozása vagy valamilyen egyéni karriercél elérése. A mentorok nemzetközileg is elismert komolyzenei szakemberek (zenészek, a zenei üzleti élet szereplői), akiket a mentorált projektötletének ismeretében választunk ki.

 

A 2022-23-as évad mentoráltjai és mentorai

Ács Dominika, fuvolaművész

Virág Anna Virág, zeneszerző

Virág Anna Virág zeneszerzői munkáját az intuíció és a tudatos tervezés, a klasszikus hagyományok és a folyamatos kísérletezés, az egymástól eltérő minőségek és felületek együtt létezése teszi egyedivé. Művei között egymás mellett szerepelnek a klasszikus tradíciókra épülő szóló- és kamaraművek, a kísérleti elektronikus darabok, a film- és színházzenék vagy akár a trash rap számok. Egy matematikai probléma vagy egy társadalmi kérdés éppúgy jelenthet számára inspirációt, mint a kortárs és az avantgárd jazz vagy a szabadimprovizáció. Virág Anna Virág 2020-ban nyert felvételt a budapesti Zeneakadémiára, jelenleg a hágai Royal Conservatory a világon egyedülálló, az elektronikus zeneszerzés köré épülő Sonology képzésében tanul. Műveit bemutatták már Budapesten a Zeneakadémián és a Müpában, valamint Hágában és Belgrádban is. Gyakran működik együtt különböző társművészetek alkotóival, 2023-ban többek között egy operán dolgozik Mónica Maffia librettistával. A mentorprogramban ezen a kortárs operán dolgozik, amelyben többek között a személyes felelősség, a társadalmi egyenlőtlenség, valamint a klímakatasztrófa problematikájával foglalkozik.

Mentora

Meczner Vera, a Gradus Művészügynökség vezetője

Börzsönyi Janka oboaművész

Kókai István, fagottművész

Kókai István lelkes és kivételesen sokoldalú fiatal fagottművész, aki Németország és Finnország után Magyarországra visszatérve kíván új ötletekkel és új energiákkal aktív szereplőjévé válni a hazai zenei életnek. Kókai István Vácon kezdte, majd a budapesti Bartók Konziban Olajos Györgynél és a Zeneakadémián Lakatos György és Hartenstein István vezetésével folytatta tanulmányait. A zenei iránti szeretete és a zenei pálya iránti elhivatottsága Hannoverig vezette, ahol Bogányi Bence irányításával tanult, és értékes tapasztalatokat szerzett a nemzetközi zenészvilág versenyszférájáról, motiváltságáról. Nyolc hónapot a finn Pori Sinfonietta zenekarának váltó első fagottosaként is dolgozott, miközben egyre erősebbé vált benne az elhatározás, hogy hazatérve Magyarországra a zenét valódi mélységében és erejében használja. Vallja, hogy a zene felemel, szabaddá tesz, gyógyít és elmélyít. Kamarazenészként és tanárként egyaránt arra törekszik, hogy ezt a tapasztalatot minél többeknek átadja. Mentorával egy olyan program kidolgozásán dolgozik, amely lehetővé teszi, hogy rövid – a zeneművek bemutatásával és a közönséggel közös beszélgetéssel kiegészített – koncerteket tartsanak kórházakban, börtönökben és hajléktalanoknak, felhasználva a zene jótékony erejét a nehézségek enyhítésére.

Mentora

Zsoldos Dávid, a Magyar Zenei Tanács elnöke, a Papageno ügyvezető igazgatója

Molnár Viktor zeneszerző

Láposi Dániel, ütőhangszeres művész

Láposi Dánielt kamaramuzsikusként, szólistaként és zeneszerzőként is elsősorban kíváncsi és érdeklődő természete motiválja. Ez a kíváncsiság a kezdetektől fogva sajátja: mire beíratták dobolni, otthon az összes műanyagedényt lukasra verte a fakanállal. Rock- és metálrajongó lett, megismerte John Cage és Steve Reich világát, majd felfigyelt Bartók Béla zenéjére, és érdeklődése egyre inkább a 20. századi és kortárs zene, valamint a zeneszerzés misztériuma felé terelődött. Tanult a Bartók Konzi, majd a Zeneakadémia falai között, jelenleg pedig Svájcban, a Bázeli Zeneakadémián folytat ütőhangszeres és zeneszerzői tanulmányokat. A 2020-ban Junior Prima díjjal is elismert Láposi Dániel a Bartók Konzi Új Zene örökös tagja, az Amadinda Percussion Project és az Átlátszó Hang Fesztivál rendszeres fellépője. Sokoldalú művész, aki aktív kapcsolatot ápol fiatal zenész- és zeneszerzőtársaival: alapítója az Ensemble Z kamaraegyüttesnek és a jelenleg is működő Trio Dakoda ütőegyüttesnek. Saját kompozíciói a Zeneakadémián, a Müpában és online premiereken is megszólaltak már. A jövőben tanári pályán, valamint edukációs programok létrehozásában is szeretne tevékenykedni. A mentorprogram keretein belül a fiatal zeneszerzők és ütőhangszeresek közötti kapcsolatteremtésen dolgozik, ezzel is elősegítve a zeneszerzők és hangszeres előadóművészek közötti szakadék áthidalását, valamint lehetőséget teremve arra, hogy a közös munka során a szerzők a legmegfelelőbb gyakorlati megoldásokat is megismerjék az ütőhangszerekkel kapcsolatban.

Mentora

Ajtony Csaba, karmester, zeneszerző

Szives Márton Gábor ütőhangszeres előadóművész

Kovács Bálint, blockflöteművész

Kovács Bálint Ausztriában élő furulyaművész, barokkfagott játékos és zenepedagógus, aki a legkülönbözőbb zenei stílusok értő előadójaként nyit kapukat az elmúlt korok és a 21. század zenéje felé. Ha blockflötéről van szó, nem ismer határokat: virtuóz játéktechnikájának, kifejező interpretációjának, kísérletező új hangzásainak és közvetlen színpadi jelenlétének köszönhetően sokakkal megismertette már a hangszer sokszínű lehetőségeit. Jelenleg a salzburgi Mozarteum hallgatója, ahol előadóművészeti és zenepedagógiai mesterszakot végez, és mélyrehatóan foglalkozik a historikus előadásmóddal is. Versenyeredményei közül kiemelkednek a 2019-es és 2020-as izraeli Tel Aviv Recorder Competition professzionális szólista kategóriájában szerzett 3. díjai, melyeket részben saját műveinek bemutatásával nyert el. Magyarországi népszerűségét 2017-ben a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató hozta el, azóta rendszeresen koncertezik Európa-szerte blockflöte játékosként és barokfagottosként. A kísérletezőkedv és a játékosság nemcsak előadóművészként, de zenetanárként is meghatározza munkáját. Mentorával a #RecorderReloaded programom dolgozik, amely olyan – a közönség bevonását is céljául kitűző – összeművészeti alkotás, amelyben a tánc és zene kerül középpontban, az elhangzó zeneművek pedig az 1600-as évektől egészen napjainkig született zeneművekből állnak. 

Mentora

Petrányi Barna, a Pro Progressione ügyvezető igazgatója

 Fotós: Hrotkó Bálint

A bemutatkozó szövegeket a mentoráltak Belinszky Anna zenetörténész, szövegíró segítségével írták.

Az előző év mentoráltjairól és mentoraik bemutatkozása itt érhető el. Ebben a videóban pedig mesélnek a program végén a tapasztalataikról és jövőbeli terveikről is.

Jelentkezés

Jelenleg a mentorprogramunk nincsen meghirdetve. Ha érdekelne a jövőben, töltsd ki ezt az adatlapot!

Gyakran ismételt kérdések

Mi történik a mentorprogramban?

A mentoráltak mentorukkal szorosan együtt dolgozva fejlesztik tovább projekttervüket. Emellett részvételt biztosítunk workshopjainkra és egyéni konzultációt trénereinkkel, mely során a projektek fejlesztésén dolgozhattok. A mentorprogram során portréfotózást biztosítunk mentoráltaink számára, illetve szakértő bevonásával személyes életrajz is készül.

Meddig tart a mentorprogram?

A mentorprogram szeptember közepén indul és júniusban végződik.

Ki jelentkezhet a mentorprogramba?

A workshopokra 18–35 éves zenészeket, zeneművészeti intézmények hallgatóit, illetve komolyzenei előadóművészként vagy zeneszerzőként tevékenykedőket várunk.

Mi szükséges a jelentkezéshez?

A jelentkezéskor önéletrajzot, kidolgozott projektleírást és motivációs levelet kell feltölteni az érvényes jelentkezéshez.

Lehet kidolgozott projektterv nélkül is jelentkezni a mentorprogramba?

A jelentkezés feltétele egy előkészített projektterv, melyen a mentoráltak mentorukkal az év során dolgoznak.

Hol tudok regisztrálni egy mentorprogramba?

Amikor fogadjuk a jelentkezéseket, akkor a Mentorprogram aloldalon találod a jelentkezési űrlapot. Ha éppen zajlik a mentorprogram, akkor a lenti űrlapon tudsz értesítést kérni az következő meghirdetésről és eseményeikről. 

Honnan tudom, hogy érvényes a jelentkezésem?

A jelentkezés után egy visszaigazoló e-mailben erősítjük meg a mentorprogramba való jelentkezést.

Átruházható a jelentkezés?

A jelentkezés nem átruházható.

Kérdéseim vannak, hol érdeklődhetek?

Egyrészt várunk az online tájékoztatókra (ld. fent), másrészt bármikor írhatsz nekünk a workshop@sonus.foundation címre, Facebook vagy Instagram oldalunkon.

Mit mondanak a mentorprogramunkról?

Elsősorban két nagy pozitívumot említenék. Olyan programok voltak összeválogatva, amivel itthon nem nagyon foglalkoznak az oktatásban, pedig szervesen hozzátartoznak a pályakezdéshez, pályatervezéshez, karrierépítéshez, mint például jogi alapismeretek, pályázatírás vagy egy projektötlet megvalósítása.

A másik fő előnye a programnak az országokon, kontinenseken átívelő szervezés. Olyan kapcsolati tőkét alapozhat meg magának a pályázó, amiből építkezhet mind szakmailag, mind emberileg. Nemzetközileg elismert, magas kvalitású, tapasztalt művészekkel, szakemberekkel tanulhatunk, dolgozhatunk.

Azt látom, hogy manapság elengedhetetlenül fontosak a nemzetközi kapcsolatok is, a hazaikon kívül. Sok kedves és szakmailag kiemelkedő emberrel ismerkedtem meg, mindenképp fejlődtem a Focus on You-nak köszönhetően. Nagyon hasznosnak tartom, hogy ilyen új ízeket hoznak be a hazai zenei életbe is.

Börzsönyi Janka,
oboaművész

A program egyedülálló Magyarországon, hiszen a programba kiválasztott fiatal művészek egyéni kvalitásuknak, terveiknek és céljaiknak megfelelően kapnak egyéni mentorálást és segítséget egy, a program elején kialakított menetrend szerint. Mindezt a szakmájában elismert mentor közreműködésével.

Emellett hónapról hónapra számos olyan területen szerezhet ismeretet és tapasztalatot a mentorált szintén kiemelkedő előadók vezetésével – amely nem, vagy csak kis mértékben része az egyetemi/főiskolai oktatásnak – interaktív workshopok keretében. Ambíciózus művészként ezek mind olyan tanulságok, amelyek segítenek a hiányosságaimat pótolni, vagy az addig megszerzett tapasztalataimat kiegészíteni, megerősíteni.

A mentorok és a Sonus Alapítvány nyitottsága szintén bizalmat adhat, felbátoríthatja, ösztönözheti azokat a fiatal művészeket, akik tanulmányaik befejeztével valamiképp elveszettnek vagy egyedül érzik magukat, netán csak nem elég biztosak magukban.

Molnár Viktor,
zeneszerző

Számomra ez a mentorprogram a legjobb pillanatban érkezett, egy olyan időszakban, amikor sok új lehetőséget láttam magam előtt, mégis szükség volt arra, hogy legyen eszközöm ahhoz, hogy érezzem, tudjam hogyan is tudnám kihozni mindezekből a legtöbbet. Olyan képességeket sikerült elsajátítanom, és olyan szakemberektől volt lehetőségem tanulni, akik mindannyian rendkívül inspiráló személyiségek, és olyan eszközöket adtak a kezembe, amelyek nagyon hasznosak a pályámon.

Előadóként, alkotóként a kreativitáson és szakmai fejlődésen túl sok olyan tudásra és készségre van szükségünk, ami abban segít, hogy hogyan igazodjunk el akár a zeneiparban, hogyan kommunikáljunk mind az online, mind a személyes jelenlétek alkalmával, milyen előadói és alkotói jogok vonatkoznak ránk, vagy hogyan hozzunk létre egy projektet a gondolatcsírától a legvégéig.

Ács Dominika,
fuvolaművész

Egy olyan projekttel érkeztem, amihez szükségem volt egy szakmai szemre, aki átlátja a hozzá kapcsolódó szervezési problémákat is: egy teljes összművészeti kortárszenei programot akartam ellátni szakmai felügyelettel, támogatással és koncertekkel. A mentorprogram és Ajtony Csaba rengeteg tudott segíteni, azóta színpadon van, s tovább tudom fejleszteni.

A workshopok olyan képzési niche-t fednek le, amikre szerintem ma már minden zenésznek szüksége van már a munkaerő piacra lépésekor is. Emellett egy támogató, zseniális mentort kaptam, aki ugyan azokon a zenei területeken mozog, mint én.

Emlékezetes számomra az első találkozásom a mentorommal és az első workshop. Mindkettőn rájöttem, hogy jó úton vagyok, de még hosszú lesz. A program hatására megismertem pár olyan szereplőt a magyar komolyzenei életből, akik segíteni tudnak a továbbiakban.

Szives Márton,
ütőhangszeres művész

További eseményeink

Ha érdekelnek további eseményeink is, akkor iratkozz fel a lenti űrlapon, és mindig értesíteni fogunk, amikor a számodra érdekes alkalmakat meghirdetjük! Erről később természetesen bármikor leiratkozhatsz.