Mentorprogram

mentorprogram-focus-on-you-2

Miről szól a Mentorprogram?

 A FOCUS on You program része a komolyzenével foglalkozó fiatal előadóművészeknek és zeneszerzőknek szóló mentorprogram, amely lehetőséget és szakmai támogatást nyújt ötleteik, karriercéljuk megvalósításához.

A mentorprogram célja, hogy fiatal zenészek, énekesek és zeneszerzők saját zenei projektjük kidolgozásán és megvalósításán dolgoznak személyre szabott módon, egy szakmai mentor és különböző területek szakértői segítségével, nyolc hónapon keresztül. A projekt lehet például koncertsorozat, mesterkurzus vagy más esemény megvalósítása, platform létrehozása vagy valamilyen egyéni karriercél elérése. A mentorok nemzetközileg is elismert komolyzenei szakemberek (zenészek, a zenei üzleti élet szereplői), akiket a mentorált projektötletének ismeretében választunk ki.

 

Felhívás a 2022-23 évi mentorprogramban való részvételre

Mire számíthatnak a mentoráltak? 

 • Személyre szabott munka a saját projekt megtervezésén, kidolgozásán és megvalósításán saját mentor segítségével, rendszeres online meetingeken, valamint esetenként más formájú kommunikáció során. A mentorok kulcsszereplői a mentoráltak fejlesztésének. Nemcsak tanácsokkal látják el a résztvevőket, a projekt részévé válva, szorosan együtt dolgoznak azok alakulásán, fejlesztésén.
 • Részvétel az év során a Focus on You workshopokon (6 alkalom), amelyek a zenei üzleti élet kompetenciáit fejlesztik, és ezzel a mentoráltak projektjeinek megvalósítását segítik elő. A havonkénti workshopokon professzionális trénerek, a témák szakértői többek között a vállalkozásfejlesztés, projekttervezés, forrásteremtés, online marketing, kommunikációs stratégiai tervezés, hatékonyabb élet- és munkamenedzselés, időmenedzsment, adózási és jogi ismeretek témaköröket dolgozzák fel.
 • Részvétel partnerünk, a Pro Progressione által tartott ‘International Project Management in Performing Arts’ interaktív kurzuson és hackatonon.
 • Egyéni konzultáció a workshopok trénereivel a mentorált egyéni projektjéről, személyre szabott tanácsadással.
 • Segítség az egyéni vagy projektportfólió összeállításában (fotózás, szövegírás, marketingtanácsadás, stb.).
 • Vezetői, szervezési és kommunikációs képességek fejlesztése, amelyek később a zenei élet bármely területén hasznosíthatóak.
 • Intenzív szakmai kapcsolatépítés valamennyi mentorral, trénerrel és a Focus on You program más eseményeinek résztvevőivel a program során és külön networking eseményeken.
 • A program végén egy bemutatkozó video készítése.
 • A programidőszak után együttműködési lehetőség a Sonus Alapítvánnyal és partnereivel.

Ki jelentkezhet? 

A mentorprogram legfeljebb négy zenészt fogad. A jelentkezés nyitott minden 18-35 év közötti, komolyzenével foglalkozó, még tanuló vagy szakmáját aktívan gyakorló zeneszerző, zenész és énekes részére, aki magyar nyelven dolgozni tud. (Kiskorú gyerek nevelése esetén a felső életkori határ gyermekenként 2 évvel megemelkedik.) A programokra nagyrészt online kerül sor, így a részvétel helyfüggetlen.

Jelentkezési forma

Jelentkezni a lenti űrlapon lehet, saját projektötlettel vagy egyéni karriertervvel, melynek megvalósításán a résztvevő a program alatt dolgozni szeretne.

A jelentkezéshez feltöltendő:

 • Szakmai önéletrajz
 • Motivációs levél
 • A tervezett projekt leírása  

Kiválasztási eljárás

A zenészekből és zenei üzleti szakértőkből álló zsűri a jelölt és a projektötlet potenciálja alapján választja ki a mentorprogram résztvevőit, szükség esetén online interjú után. Ezt követően kerül sor a mentoráltak összekötésére az egyéni mentorokkal.

Online tájékoztató

Két online tájékoztatót is tartunk, ahol megválaszoljuk a kérdéseket, és az előző év mentoráltjaival is lehet találkozni. A tájékoztatók időpontja:

2022. augusztus 16. 17 óra

 1. augusztus 30. 17 óra

A tájékoztatókra Zoomon kerül sor, itt lehet regisztrálni

További információ

Bármilyen kérdés esetén információt a workshop@sonus.foundation címen lehet kérni, legkésőbb a határidőt megelőző nap végéig.

Jelentkezés

}

Jelentkezési határidő

2022. szeptember 2. 24:00

Regisztrációs díj

nincs


Gyakran ismételt kérdések

Mi történik a mentorprogramban?

A mentoráltak mentorukkal szorosan együtt dolgozva fejlesztik tovább projekttervüket. Emellett részvételt biztosítunk workshopjainkra és egyéni konzultációt trénereinkkel, mely során a projektek fejlesztésén dolgozhattok. A mentorprogram során portréfotózást biztosítunk mentoráltaink számára, illetve szakértő bevonásával személyes életrajz is készül.

Meddig tart a mentorprogram?

A mentorprogram szeptember közepén indul és júniusban végződik.

Meddig tart a mentorprogram?

A mentorprogram szeptember közepén indul és júniusban végződik.

Ki jelentkezhet a mentorprogramba?

A workshopokra 18–35 éves zenészeket, zeneművészeti intézmények hallgatóit, illetve komolyzenei előadóművészként vagy zeneszerzőként tevékenykedőket várunk.

Mi szükséges a jelentkezéshez?

A jelentkezéskor önéletrajzot, kidolgozott projektleírást és motivációs levelet kell feltölteni az érvényes jelentkezéshez.

Lehet kidolgozott projektterv nélkül is jelentkezni a mentorprogramba?

A jelentkezés feltétele egy előkészített projektterv, melyen a mentoráltak mentorukkal az év során dolgoznak.

Hol tudok regisztrálni egy mentorprogramba?

Amikor fogadjuk a jelentkezéseket, akkor a Mentorprogram aloldalon találod a jelentkezési űrlapot. Ha éppen zajlik a mentorprogram, akkor a lenti űrlapon tudsz értesítést kérni az következő meghirdetésről és eseményeikről. 

Honnan tudom, hogy érvényes a jelentkezésem?

A jelentkezés után egy visszaigazoló e-mailben erősítjük meg a mentorprogramba való jelentkezést.

Átruházható a jelentkezés?

A jelentkezés nem átruházható.

Kérdéseim vannak, hol érdeklődhetek?

Egyrészt várunk az online tájékoztatókra (ld. fent), másrészt bármikor írhatsz nekünk a workshop@sonus.foundation címre, Facebook vagy Instagram oldalunkon. 

Mit mondanak a mentorprogramunkról?

Börzsönyi Janka oboaművész

Elsősorban két nagy pozitívumot említenék. Olyan programok voltak összeválogatva, amivel itthon nem nagyon foglalkoznak az oktatásban, pedig szervesen hozzátartoznak a pályakezdéshez, pályatervezéshez, karrierépítéshez, mint például jogi alapismeretek, pályázatírás vagy egy projektötlet megvalósítása. A másik fő előnye a programnak az országokon, kontinenseken átívelő szervezés. Olyan kapcsolati tőkét alapozhat meg magának a pályázó, amiből építkezhet mind szakmailag, mind emberileg. Nemzetközileg elismert, magas kvalitású, tapasztalt művészekkel, szakemberekkel tanulhatunk, dolgozhatunk. Azt látom, hogy manapság elengedhetetlenül fontosak a nemzetközi kapcsolatok is, a hazaikon kívül. Sok kedves és szakmailag kiemelkedő emberrel ismerkedtem meg, mindenképp fejlődtem a Focus on You-nak köszönhetően. Nagyon hasznosnak tartom, hogy ilyen új ízeket hoznak be a hazai zenei életbe is.

Börzsönyi Janka,
oboaművész

Molnár Viktor zeneszerző

A program egyedülálló Magyarországon, hiszen a programba kiválasztott fiatal művészek egyéni kvalitásuknak, terveiknek és céljaiknak megfelelően kapnak egyéni mentorálást és segítséget egy, a program elején kialakított menetrend szerint. Mindezt a szakmájában elismert mentor közreműködésével. Emellett hónapról hónapra számos olyan területen szerezhet ismeretet és tapasztalatot a mentorált szintén kiemelkedő előadók vezetésével - amely nem, vagy csak kis mértékben része az egyetemi/főiskolai oktatásnak - interaktív workshopok keretében. Ambíciózus művészként ezek mind olyan tanulságok, amelyek segítenek a hiányosságaimat pótolni, vagy az addig megszerzett tapasztalataimat kiegészíteni, megerősíteni. A mentorok és a Sonus Alapítvány nyitottsága szintén bizalmat adhat, felbátoríthatja, ösztönözheti azokat a fiatal művészeket, akik tanulmányaik befejeztével valamiképp elveszettnek vagy egyedül érzik magukat, netán csak nem elég biztosak magukban.

Molnár Viktor,
zeneszerző

Ács Dominika, fuvolaművész

Számomra ez a mentorprogram a legjobb pillanatban érkezett, egy olyan időszakban, amikor sok új lehetőséget láttam magam előtt, mégis szükség volt arra, hogy legyen eszközöm ahhoz, hogy érezzem, tudjam hogyan is tudnám kihozni mindezekből a legtöbbet. Olyan képességeket sikerült elsajátítanom, és olyan szakemberektől volt lehetőségem tanulni, akik mindannyian rendkívül inspiráló személyiségek, és olyan eszközöket adtak a kezembe, amelyek nagyon hasznosak a pályámon. Előadóként, alkotóként a kreativitáson és szakmai fejlődésen túl sok olyan tudásra és készségre van szükségünk, ami abban segít, hogy hogyan igazodjunk el akár a zeneiparban, hogyan kommunikáljunk mind az online, mind a személyes jelenlétek alkalmával, milyen előadói és alkotói jogok vonatkoznak ránk, vagy hogyan hozzunk létre egy projektet a gondolatcsírától a legvégéig.

Ács Dominika,
fuvolaművész

A 2021-22-es évad mentoráltjai és mentorai

Az előző év mentoráltjairól és mentoraik bemutatkozása itt érhető el. Ebben a videóban pedig mesélnek a program végén a tapasztalataikról és jövőbeli terveikről is.

További eseményeink

Ha érdekelnek további eseményeink is, akkor iratkozz fel a lenti űrlapon, és mindig értesíteni fogunk, amikor a számodra érdekes alkalmakat meghirdetjük! Erről később természetesen bármikor leiratkozhatsz.