Mentorprogram

mentorprogram-focus-on-you-2

Miről szól a Mentorprogram?

FOCUS on You program része a komolyzenével foglalkozó fiatal előadóművészeknek és zeneszerzőknek szóló mentorprogram, amely lehetőséget és szakmai támogatást nyújt ötleteik, karriercéljuk megvalósításához.

A mentorprogram célja, hogy fiatal zenészek, énekesek és zeneszerzők saját zenei projektjük kidolgozásán és megvalósításán dolgoznak személyre szabott módon, egy szakmai mentor és különböző területek szakértői segítségével, nyolc hónapon keresztül. A projekt lehet például koncertsorozat, mesterkurzus vagy más esemény megvalósítása, platform létrehozása vagy valamilyen egyéni karriercél elérése. A mentorok nemzetközileg is elismert komolyzenei szakemberek (zenészek, a zenei üzleti élet szereplői), akiket a mentorált projektötletének ismeretében választunk ki.

 

A 2022-23-as tanév mentoráltjai és mentorai

A 2022-23-as tanévben négy fiatal tehetség kezdi meg a programot.
 
Kókai István fagottművész – mentora Zsoldos Dávid, a Papageno ügyvezető igazgatója, a Magyar Zenei Tanács elnöke
Kovács Bálint blockflöteművész – mentora Petrányi Barna, a Pro Progressione ügyvezető igazgatója
Láposi Dániel ütőhangszeres művész – mentora Ajtony Csaba karmester-zeneszerző, a University of Victoria professzora
Virág Anna Virág zeneszerző – mentora Meczner Vera, a Gradus Művészügynökség vezetője
 
Hamarosan bemutatjuk őket itt. Szívből gratulálunk és várjuk a közös munkát!

 

 

Jelentkezés

Jelenleg a mentorprogramunk nincsen meghirdetve. Ha érdekelne a jövőben, töltsd ki ezt az adatlapot!

Gyakran ismételt kérdések

Mi történik a mentorprogramban?

A mentoráltak mentorukkal szorosan együtt dolgozva fejlesztik tovább projekttervüket. Emellett részvételt biztosítunk workshopjainkra és egyéni konzultációt trénereinkkel, mely során a projektek fejlesztésén dolgozhattok. A mentorprogram során portréfotózást biztosítunk mentoráltaink számára, illetve szakértő bevonásával személyes életrajz is készül.

Meddig tart a mentorprogram?

A mentorprogram szeptember közepén indul és júniusban végződik.

Ki jelentkezhet a mentorprogramba?

A workshopokra 18–35 éves zenészeket, zeneművészeti intézmények hallgatóit, illetve komolyzenei előadóművészként vagy zeneszerzőként tevékenykedőket várunk.

Mi szükséges a jelentkezéshez?

A jelentkezéskor önéletrajzot, kidolgozott projektleírást és motivációs levelet kell feltölteni az érvényes jelentkezéshez.

Lehet kidolgozott projektterv nélkül is jelentkezni a mentorprogramba?

A jelentkezés feltétele egy előkészített projektterv, melyen a mentoráltak mentorukkal az év során dolgoznak.

Hol tudok regisztrálni egy mentorprogramba?

Amikor fogadjuk a jelentkezéseket, akkor a Mentorprogram aloldalon találod a jelentkezési űrlapot. Ha éppen zajlik a mentorprogram, akkor a lenti űrlapon tudsz értesítést kérni az következő meghirdetésről és eseményeikről. 

Honnan tudom, hogy érvényes a jelentkezésem?

A jelentkezés után egy visszaigazoló e-mailben erősítjük meg a mentorprogramba való jelentkezést.

Átruházható a jelentkezés?

A jelentkezés nem átruházható.

Kérdéseim vannak, hol érdeklődhetek?

Egyrészt várunk az online tájékoztatókra (ld. fent), másrészt bármikor írhatsz nekünk a workshop@sonus.foundation címre, Facebook vagy Instagram oldalunkon.

Mit mondanak a mentorprogramunkról?

Elsősorban két nagy pozitívumot említenék. Olyan programok voltak összeválogatva, amivel itthon nem nagyon foglalkoznak az oktatásban, pedig szervesen hozzátartoznak a pályakezdéshez, pályatervezéshez, karrierépítéshez, mint például jogi alapismeretek, pályázatírás vagy egy projektötlet megvalósítása.

A másik fő előnye a programnak az országokon, kontinenseken átívelő szervezés. Olyan kapcsolati tőkét alapozhat meg magának a pályázó, amiből építkezhet mind szakmailag, mind emberileg. Nemzetközileg elismert, magas kvalitású, tapasztalt művészekkel, szakemberekkel tanulhatunk, dolgozhatunk.

Azt látom, hogy manapság elengedhetetlenül fontosak a nemzetközi kapcsolatok is, a hazaikon kívül. Sok kedves és szakmailag kiemelkedő emberrel ismerkedtem meg, mindenképp fejlődtem a Focus on You-nak köszönhetően. Nagyon hasznosnak tartom, hogy ilyen új ízeket hoznak be a hazai zenei életbe is.

Börzsönyi Janka,
oboaművész

A program egyedülálló Magyarországon, hiszen a programba kiválasztott fiatal művészek egyéni kvalitásuknak, terveiknek és céljaiknak megfelelően kapnak egyéni mentorálást és segítséget egy, a program elején kialakított menetrend szerint. Mindezt a szakmájában elismert mentor közreműködésével.

Emellett hónapról hónapra számos olyan területen szerezhet ismeretet és tapasztalatot a mentorált szintén kiemelkedő előadók vezetésével – amely nem, vagy csak kis mértékben része az egyetemi/főiskolai oktatásnak – interaktív workshopok keretében. Ambíciózus művészként ezek mind olyan tanulságok, amelyek segítenek a hiányosságaimat pótolni, vagy az addig megszerzett tapasztalataimat kiegészíteni, megerősíteni.

A mentorok és a Sonus Alapítvány nyitottsága szintén bizalmat adhat, felbátoríthatja, ösztönözheti azokat a fiatal művészeket, akik tanulmányaik befejeztével valamiképp elveszettnek vagy egyedül érzik magukat, netán csak nem elég biztosak magukban.

Molnár Viktor,
zeneszerző

Számomra ez a mentorprogram a legjobb pillanatban érkezett, egy olyan időszakban, amikor sok új lehetőséget láttam magam előtt, mégis szükség volt arra, hogy legyen eszközöm ahhoz, hogy érezzem, tudjam hogyan is tudnám kihozni mindezekből a legtöbbet. Olyan képességeket sikerült elsajátítanom, és olyan szakemberektől volt lehetőségem tanulni, akik mindannyian rendkívül inspiráló személyiségek, és olyan eszközöket adtak a kezembe, amelyek nagyon hasznosak a pályámon.

Előadóként, alkotóként a kreativitáson és szakmai fejlődésen túl sok olyan tudásra és készségre van szükségünk, ami abban segít, hogy hogyan igazodjunk el akár a zeneiparban, hogyan kommunikáljunk mind az online, mind a személyes jelenlétek alkalmával, milyen előadói és alkotói jogok vonatkoznak ránk, vagy hogyan hozzunk létre egy projektet a gondolatcsírától a legvégéig.

Ács Dominika,
fuvolaművész

Egy olyan projekttel érkeztem, amihez szükségem volt egy szakmai szemre, aki átlátja a hozzá kapcsolódó szervezési problémákat is: egy teljes összművészeti kortárszenei programot akartam ellátni szakmai felügyelettel, támogatással és koncertekkel. A mentorprogram és Ajtony Csaba rengeteg tudott segíteni, azóta színpadon van, s tovább tudom fejleszteni.

A workshopok olyan képzési niche-t fednek le, amikre szerintem ma már minden zenésznek szüksége van már a munkaerő piacra lépésekor is. Emellett egy támogató, zseniális mentort kaptam, aki ugyan azokon a zenei területeken mozog, mint én.

Emlékezetes számomra az első találkozásom a mentorommal és az első workshop. Mindkettőn rájöttem, hogy jó úton vagyok, de még hosszú lesz. A program hatására megismertem pár olyan szereplőt a magyar komolyzenei életből, akik segíteni tudnak a továbbiakban.

Szives Márton,
ütőhangszeres művész

A 2021-22-es évad mentoráltjai és mentorai

Az előző év mentoráltjairól és mentoraik bemutatkozása itt érhető el. Ebben a videóban pedig mesélnek a program végén a tapasztalataikról és jövőbeli terveikről is.

További eseményeink

Ha érdekelnek további eseményeink is, akkor iratkozz fel a lenti űrlapon, és mindig értesíteni fogunk, amikor a számodra érdekes alkalmakat meghirdetjük! Erről később természetesen bármikor leiratkozhatsz.