Bármilyen körülmények között is adsz elő, egy koncerten beszélsz a darabokról, egy interjúban mondod el a történetedet, vagy egy projektötletet osztasz meg a társaiddal, minden beszéd célja az, hogy a másikkal összekapcsolódjunk, és a másikat egy változáson vigyük át. Hiszen, ha a másik félben semmilyen változás nem indul el, akkor mi értelme volt az üzenetünknek? Stumpf Kata írása.

Azért állunk ki, mert szeretnénk, hogy többen kapcsolódjanak az üzenetünkhöz, szeretnénk, hogy elköteleződjenek az ügyünk mellett. Ehhez arra van szükségünk, hogy a másik félben is megszülessen az a gondolat, az az érzés, az a cselekvési szándék, hogy neki ez jó lesz. Ezért előadóként neked az a küldetésed, hogy megtaláld, miért lesz a másiknak fontos és releváns az üzeneted, mi az az érték, amit adni fogsz, nemcsak a zenéddel, hanem a szavaiddal is. 

Abban, hogy a mondandód fókuszába a másikat helyezd, segíthet az is, ha úgy gondolsz a beszédedre, mint egy ajándékra. Igen, még akkor is, ha kevésbé izgalmas vagy nehéz témáról van szó. Ha úgy fogsz neki, hogy az, amit mondasz itt és most egy ajándék a másiknak, és vajon mi az az érték, amitől ő többé válhat, ami őt segítheti, akkor máris inspirálóbb és meggyőzőbb lesz az megszólalásod. 

Amikor a beszédre készülsz, az adatgyűjtés előtt lépj egyet hátra: vegyél elő néhány post-itet, találd meg az adott közönséggel rezonáló főüzeneted, és irányítsd te az beszédedet

A következő három kérdés segíthet neked megtalálni a főüzeneted. 

  1. Mit szeretnél elérni?
  2. Mi jár a közönség fejében? 
  3. Mit csináljon a közönséged? 

Akár ötperces, akár egyórás, ha megvan az egymondatos esszenciád, akkor az vezérfonalként támogat téged, hogy utána minden gondolat a helyére kerüljön. 

Az előadás nem rólad szól!

Ha az üzeneted vezet, és a közönséged fejével gondolkodsz, akkor eléred azt, hogy a szóbeli előadásod nem rólad szól majd, hanem a közönségedről. Minden esetben a közönség tagjai a főszereplők, bármilyen témáról beszélj. A te feladatod, hogy közvetíts. Azért hallgatnak téged, azért figyelnek rád, hogy értéket kapjanak, és ezáltal többé váljanak! 

Stumpf Kata újságíró, kommunikációs szakember, március 19-én tartott Storytelling workshopot a Focus on You program keretében fiatal zenészeknek.