„Valami papírt aláírtunk” – Nemegyszer hallottam már ezt a tőlem jogi tanácsot kérő ismerőseimtől, ügyfeleimtől válaszként arra a kérdésemre, hogy vajon egy „rendes szerződést” írtak-e alá az ügyben. Vajon mi a jelentősége a jogi alapismereteknek a művészet világában? Miért érdemes erre is figyelnie egy alkotónak, előadónak? Dr. Czeglédi Ádám ügyvéd írása.

Tapasztalataim szerint nem sokan szeretnek szerződésekkel, egyáltalán „jogi dolgokkal” foglalkozni, és én ezt tulajdonképpen meg is értem. Különösen így van ez a kreatív szakmák képviselői, művészek, alkotók esetében, akik számára az intuíció, a spontaneitás és a kreatív energiák szabad áramlása sokkal fontosabb vezérlőelvek, mint a szabályok rendszere, és ez így is van jól.

Ugyanakkor előbb-utóbb a legtöbb alkotó, művész valamilyen formában  szembesül jogi természetű kérdésekkel, és megtapasztalja ezek jelentőségét.

Ügyvédként sok ilyet látok. Például, amikor a produkciós cég nem akar fizetni az alkotónak, mert nem elégedett az alkotással, és mivel a szerződés alapján akárhányszor kérheti a mű „javítását”, addig nem kell fizetnie, amíg el nem fogadja azt. Vagy amikor az alkotó nem tudja kiállítani a számlát, mert a megrendelő nem hajlandó aláírni a teljesítésigazolást, ami a szerződés szerint a számlázás előfeltétele. Vagy amikor több alkotó közösen hozott létre egy alkotást, és mivel nem rendezték előre írásban a hasznosítás feltételeit, a közöttük kialakult vita ellehetetleníti mindannyiukat a közös alkotás hasznosításában.

Az ilyen helyzetekben aztán rendre világossá válik, hogy miért van jelentősége egy jól megírt szerződésnek, és annak, hogy abban mit és hogyan szabályozunk.

Szerencsére egyre több olyan művészt, alkotót ismertem meg az utóbbi időben, akik a saját vagy társaik hasonló tapasztalatai alapján már kifejezetten odafigyelnek arra, hogy korrekt és szakmailag helyesen és megfelelően megszövegezett szerződéseket kössenek a művészeti-szakmai tevékenységük során. Nagyon szeretek velük dolgozni, mert a tudatosságuk engem is inspirál. Emellett a munkámat én is egy alkotásnak tekintem, amiben nekem is sikerélményt jelent, ha tudom, a munkám hozzájárul a művész sikeréhez.

Egyértelműen az a tapasztalatom, hogy ez az odafigyelés többszörösen megtérül. Egyrészt egy korrekt szerződés segíti a művészt – és egyébként a vele szerződő másik felet is – azáltal, hogy már a szerződéskötés előkészítése során alaposan végiggondolja az összes olyan kérdést, feltételt, aminek jelentősége lehet a másik féllel való együttműködés kapcsán. Másrészt pedig kivétel nélkül minden egyes ügyben beigazolódott az, hogy az alaposan végiggondolt, korrekten letárgyalt és megszövegezett szerződéshez aztán mindkét fél tartja magát, ez pedig a jogvitákat előzi meg.

A szerződés tehát nem csak „papír”, hanem – ha azt a kellő körültekintéssel kötik meg – a jó együttműködés, a zavartalan művészi alkotás és a művész érdekei védelmének a garanciája. Ehhez persze mindenekelőtt egyfajta tudatosság és elhatározottság kell a művész részéről.

Erre a tudatosságra és az érdekeinek a képviseletére bátorítok minden alkotót és művészt.

Dr. Czeglédi Ádám ügyvéd, szerzői jogi szakértő április 23-án tart a témában workshopot a FOCUS on You program keretében komolyzenével foglalkozó fiatal zeneszerzőknek és előadóművészeknek.