FOCUS on Jogi alapismeretek

Mit adhat Neked a workshop?

A workshop célja, hogy felvértezze a zenészeket azokkal az alapvető jogi ismeretekkel, amelyekre szükségük lehet a művészeti-, szakmai életükben jellemzően előforduló szerződéses helyzetek és egyéb jogi szituációk kezelésében. A workshop – bár nem helyettesíti az egyedi jogi tanácsadást – egyszerű formában magyaráz el alapvető jogi fogalmakat, kategóriákat, hogy azok ismeretével a zenészek nagyobb magabiztossággal és könnyebben tudják kezelni azokat a helyzeteket, amelyekben alkotásra vagy előadóművészeti tevékenységre kérik fel őket.

A workshop során szó lesz az alkotói, előadói tevékenységre vonatkozó szerződéskötés során felmerülő kérdésekről (például mikor, hogyan kell szerződést kötni, mi legyen benne, hogyan védhetőek a zenész érdekei, mi történik, ha valaki nem tartja be), a zenészről mint brandről (védjegyoltalom), és szerzői jogi alapismeretekről (mit véd a szerzői jog? hogyan lehet ezeket a jogokat érvényesíteni?).

Neked ajánljuk ezt a workshopot, ha:

  • 18-35 éves vagy, zenésznek tanulsz, komolyzenei előadóművészként vagy zeneszerzőként dolgozol; 
  • eddig a paragrafusok világa rémisztő volt, és szeretnéd, ha valaki végre egyszerűen elmagyarázza az alapokat;
  • sok benned a bizonytalanság a felkéréseid, szervezett projektjeid, online felületeid, műveid felhasználhatósága kapcsán;
  • magabiztosan és felkészülten akarsz tárgyalni és megállapodásokat kötni koncertszervezőkkel vagy más közreműködőkkel;
  • ismerni szeretnéd a jogaidat és hatékonyan képviselni.

A trénerről

Belinszky Anna

Dr. Czeglédi Ádám ügyvéd, szakterülete a szellemi tulajdonjogok védelme. Rendszeresen nyújt jogi támogatást kreatív szakembereknek, köztük filmrendezőknek, íróknak, zeneszerzőknek és előadóművészeknek a szerződéseik megtárgyalásánál és megkötésénél, így érti a zenészek nyelvét. Emellett széleskörű jogérvényesítési tapasztalata van a szellemi alkotásokhoz fűződő jogok megsértéséből eredő jogvitákban. Elhivatott a kreatív alkotók, művészek érdekeinek védelmében; személyes céljának tekinti, hogy szakmai tevékenysége során emelje ügyfeleiben a szellemi tulajdonjogokkal kapcsolatos tudatosságot, és segítse őket érdekeik érvényesítésében.

Jelentkezés

Jelenleg nincsen ilyen workshopunk meghirdetve. Ha érdekelne a jövőben, töltsd ki ezt az adatlapot!

További eseményeink

Ha érdekelnek további eseményeink is, akkor iratkozz fel a lenti űrlapon, és mindig értesíteni fogunk, amikor a számodra érdekes alkalmakat meghirdetjük! Erről később természetesen bármikor leiratkozhatsz.


Mit mondanak a programjainkról?

Manapság a lehetőségek sok esetben csak egy karnyújtásnyira vannak, a kérdés csak az, tudomásunk van-e ezekről, vagy tudjuk-e az irányt, hogy merre nyúljunk. A média, az online közösségi terek lehetőségeivel csak az tud élni, aki jól tájékozott - ehhez adott egy jó kiindulási pontot a FOCUS on Közösségi Média workshop.

Gedai Eszter,
fuvolaművész

Minden 21. századi fiatal pályakezdő művész számára elengedhetetlen, hogy gyakorlatot szerezzen és tapasztalatai legyenek az önmenedzsment területén. A kiemelkedő zenei készségek és szakmai tudás mellett fontos, hogy a művésznek ismeretei legyenek a lehetőségekről, amelyek adottak az elinduláshoz. A FOCUS on You program workshopjai olyan ötleteket és tanácsokat adtak nekem a zenei marketing, koncertszervezés és pályázatírás témaköreiben, amelyeket mind a mai hasznosíthatok, és úgy gondolom, egész hátralévő pályám során a segítségemre lesznek.

Varga Abigél,
zeneszerző

Nagyon jó szívvel ajánlom a Sonus Alapítvány programjait minden korosztálynak! Legyen szó még diákról vagy akár már aktívan koncertező művészről. Az újító, vérfrissítő kezdeményezések a klasszikus zenei életben manapság kritikusan fontosak. Melyekben véleményem szerint a Focus on You Csapata jelenleg az egyik legprofibb hazánkban.

Mohai Bálint,
fagottművész