Van egy hangszer, amit a világon minden zenésznek ugyanolyan jól kell ismernie és használnia. Ez a hangszer nem más, mint önmagad. Csak a saját testeden keresztül tudsz kapcsolódni a hangszeredhez, a zenéhez, zenésztársakhoz, a közönséghez. Csak a saját testeden keresztül tudsz megnyilvánulni zenében és magánéletben egyaránt. Hogyan vigyázhatunk erre a becses hangszerre? Kepes Juli tanácsai.

Számos kutatás bizonyítja, hogy a muzsikusok többsége küzd az élete során olyan mozgásszervi vagy pszichés problémával, ami komoly akadályt jelent a szabad játékban. Nem ritka, hogy ezek a megoldatlan nehézségek valakit pályája elhagyására kényszerítenek. Összegyűjtöttem pár tanácsot, ami segít megelőzni a nagyobb bajt.

1) Az önreflexió a legjobb barátod.

A megfelelő minőségű magadra irányított figyelem segít abban, hogy időben észrevedd a szükségleteidet, tested finomabb jelzéseit. Tanulj olyan technikákat, amik ebben segítenek.

2) Mielőtt kapcsolódsz a hangszeredhez, először mindig tudatosan kapcsolódj magadhoz. 

Figyeld meg a légzésedet, hogy hogyan ülsz vagy állsz, milyen érzetek, érzések hívják a figyelmedet? Ha lehetőséged van rá, tanulj olyan rövid és biztonságos gyakorlatsort, amivel meg tudsz érkezni a testedbe, bemelegíted magad. Nem csak a kezedet, karodat, ugyanis az egész testeddel zenélsz. 

3) Figyeld meg, hogy mi okozza a felesleges feszültséget a testedben. 

Ezek nem csak technikai nehézségek lehetnek, az érzelmi feszültségek is azonnal megmutatkoznak az izomtónusodban. A téged ért hatások lényed minden részében megjelennek. A tested egy megbízható észlelő- és jelzőrendszer. Figyelj, hogy mit üzensz magadnak!

4) Tanuld meg a tested rendeltetésszerű használatát.

Nincs olyan zenész, aki naponta rombolná a saját hangszerét és közben azt várná, hogy jól működjön, de sokan helytelenül használják a testüket és mégis elvárják, hogy egy életen át jól muzsikáljon. Csak gondolj bele, hogy mennyit tudsz a hangszered felépítéséről, mechanikájáról és vajon mennyit a saját tested működéséről? 

5) Vigyázz, mi rögzül gyakorlás közben.

Tudtad, hogy gyakorlás közben nem csak azt gravírozod, amit tudatosan szeretnél, hanem azt is, ahogyan gyakorolsz? A görcsös akarás, a nehezebb ütemek közben keletkezett testi feszültség, az önostorozó, mérgező gondolatok, mind tudattalan megszokássá válnak, amiket később szinte lehetetlen leválasztani az adott darabról. Teremts biztonságos és ítéletmentes teret a gyakorláshoz. Tanuld meg szeretni a nemtudás állapotát, magadhoz ölelni a hibáidat, mert azok a legjobb tanítóid.  Hagyd el a komfortzónád, kísérletezz!

6) A tükörrel gyakorlás egy jó ötlet, főleg ha arra figyelsz, amire kell.

A kényszertartásokat, felesleges izomfeszüléseket sajnos gyakran egyáltalán nem érezzük, mert már annyira megszoktuk, hogy az tűnik “természetesnek”. Ha megtanulod objektíven megfigyelni testrészeid egymáshoz való viszonyát gyakorlás közben, rengeteg értékes információra tehetsz szert.

7) A hosszú gyakorlásokat szakíts meg legalább 5-10 perces énidővel.

Ilyenkor ne a telefonodat nyomogasd, hanem megint kapcsolódj tudatosan magadhoz. Sétálj, lélegezz, mozgasd át a tested. Ugyanezt tedd meg a koncert, próba, gyakorlás végén is. A vonót sem rakod el úgy, hogy nem engeded le. Magadnak is add meg a lezárás tudatos gesztusát. Gondolod át a tapasztaltakat, és ami lényeges, írd le magadnak. Még jól jöhet egy-egy elakadásnál.

8) Ha testi vagy lelki nehézségeid nem szűnnek meg, időben keress megbízható szakembert, aki segít. 

Sok hosszan elhúzódó problémát lehetne megelőzni, ha komolyan vennénk jelzéseinket. A tested a legfontosabb hangszered, ami egész életeden át elkísér. Tanulj meg bánni vele! 

Kepes Juli Alexander-technika tanár, testtudat oktató, a ZENÉLJ SZABADON® rendszer és a TESTHANGOLÁS® zenei képességfejlesztő tréning megalkotója.