Az elmúlt időszakban Magyarországon is egyre népszerűbbé váltak a podcastok. Ezek a tematikus „online rádióadások” nemcsak arra alkalmasak, hogy szórakoztassanak, kikapcsoljanak, hanem egyre többen használják személyes vagy szakmai fejlődésük érdekében is. Mindez akár utazás, sportolás vagy házimunka közben is lehetséges. Rengeteg fantasztikus klasszikus zenei podcast is elérhető már, de összeállításunkban néhány olyan angol és magyar nyelvű podcast-csatornát választottunk ki, amelyek klasszikus zenével foglalkozó fiatal zenészeknek és előadóművészeknek hasznos inspirációs forrás lehetnek a zenei üzleti életben való magabiztos eligazodáshoz.

1. Music Works

Focus on You programunk célja, hogy a zenei tehetségük kibontakoztatásához olyan készségeket és képességeket kapjanak a fiatalok, amelyekkel ezt a tehetséget minél szélesebb körben megismertethetik. A Music Works podcast filozófiája is nagyon hasonló: adásaikban olyan aktuális kérdéseket boncolgatnak, mint a sokszínű programtervezés, az imposztor-szindróma, a nők helyzete a zenei életben vagy a visszautasítások kezelése.

2. The Portfolio Composer

Kifejezetten zeneszerzőknek készítik a Portfolio Composer podcastot, amelynek célja, hogy segítsenek üzleti szemmel is gondolkodni. A koncepció szerint a zeneszerzők – amellett, hogy a művészet felkent képviselői – tulajdonképpen kisvállalkozók, akik a munkájuk eredményét áruba bocsátják. Ehhez szükségük van üzleti és marketing ismeretekre is, ezekben a témákban mélyülnek el az egyes adások.

3. Surviving classical music

Ahogy a cím is utal rá, a Surviving classical music (Túlélni a klasszikus zenét) podcast elsősorban azokkal a kihívásokkal foglalkozik, amelyekkel a gyakorló zenészeknek meg kell birkózniuk a talponmaradáshoz, különösen szabadúszóként – azokkal a témákkal, amiket egy-egy koncert utáni koccintás során szoktak csak megbeszélni a zenészek egymás között.

4. The Entrepreneurial Musician

Vállalkozói szemléletű zenésznek (ezt jelenti a podcast címe) lenni nem kényszer, hanem lehetőség. A podcast mottója szerint a jelen zenészeit készíti fel a jövő realitására. A műfajokon átívelő adások olyan témákkal is foglalkoznak, mint a produktivitás, a halogatás, a növekedési szemlélet vagy a jobb kommunikáció.

5. The Gramophone Classical Music Podcast

Az üzleti tanácsok és tippek mellett hasznos lehet olyan adásokat is hallgatni, amelyekben pályájukban előrébb járó zenészek beszélnek életpályájukról, aktuális projektjeikről, vagy éppen a jelen kihívásaira adott válaszaikról. Az ilyen interjúk inspirálóan hathatnak a karriertervezésre, döntésekre vagy új ötletek kidolgozására. A Gramophone folyóirat podcastja rendszeresen szólaltatja meg a legnagyobb neveket a komolyzenei életből.

6. Capriccio

Magyar nyelven az interjús műfajban hetente jelentkezik a Capriccio. Zsoldos Dávid (aki mentorprogramunk egyik mentora is) és Novotny Anna minden hétvégén egy-egy érdekes, a klasszikus zenéhez kötődő embert – de nem feltétlenül muzsikust – lát vendégül, és kérdezget az életpályájukról és futó projektjeikről. A rádióadást szerencsére online bármikor vissza lehet hallgatni, így ez is a podcast kategóriába tartozik.

+1 Zsolya sztorik: Vállalkozásfejlesztés lépésről lépésre

Mi köze van egy vállalkozásfejlesztési podcastnak a klasszikus zene világához? Zsolya adásait nem csak azért ajánljuk jó szívvel, mert a FOCUS on You programunk trénereként már sok fiatal zenésznek segített a közösségimédia-felületeik elindításában és tartalmas működtetésében, hanem mert azt gondoljuk, zenészként is elengedhetetlen olyan kérdéskörök átgondolása, mint az énmárka-építés, az email-marketing, a sajtókommunikáció, az együttműködések vagy éppen az üzleti etikett.

Milyen más podcastokat hallgatsz? Írd meg nekünk facebookon, instán, beszéld meg a Focus on You csoport tagjaival vagy küldd el nekünk az office@sonus.foundation címre.