Amikor szenvedéllyel végzi az ember a munkáját, ráadásul egy olyan területen, ahol a decemberi időszak intenzív, akkor nem könnyű lelassulni az ünnepekre. Hogyan lehet a pörgés mellett mégis hangolódni a karácsonyra? Hogyan érdemes tölteni az év utolsó napjait? Ebben a cikkben három gondolatot hozunk neked, ami segíthet egy kicsit tudatosabban megélni a következő heteket, legyen szó akár készülődésről, programok szervezéséről és újévi célkitűzésekről. Ahhoz adtunk támpontokat, hogy hogyan halld meg a saját hangodat a decemberi körforgásban.

Mórocz Kata

Lelassulás és megérkezés az ünnepekre

A decemberi sok szempontból egy furcsa hónap. Egyszerre iszonyat gyors és nagyon lassú. Olyan, mintha az első pár hetet őrült tempóban töltenénk, ahogy az év végi utolsó projekteket zárjuk, miközben sűrű a naptár az ünnepi koncertek miatt, mialatt próbálunk készülni az ünnepekre is.

Olyan, mintha azután, hogy 180-nal hajtottunk az autópályán hirtelen 30-ra kéne lefékezni akkor, amikor elérkezik a karácsony. Az ünnepek közötti napok lógnak a levegőben, egy kis időre teljesen el is veszítjük az időérzékünket, majd egyszer csak ott vagyunk már, hogy újévre koccintunk és már vissza is tértünk a napi mókuskerékbe.

Ezekre az időszakokra van egy mondatom, amit sokszor ismételgetek a fejemben: „Ne hagyd, hogy gyorsan teljen az idő.” Ez a mondat segít fejben megérkezni abba, ami éppen akkor történik: ilyenkor megfigyelem a környezetemet, hagyom magam elveszni az illatokban vagy a fényekben, tudatosítom, hogy mivel töltöm éppen az időm. Ez az emlékeztető naponta párszor segít be-befékezni és teljes jelenléttel megélni akár hétköznapi pillanatokat is. Ahelyett, hogy egyik koncertről megállás nélkül rohansz a másikra, miközben már az ajándékbeszerző túrán gondolkodsz és folyamatosan a következő teendőn pörög az agyad, próbálj meg minél többször arra figyelni, amit éppen abban a pillanatban csinálsz.

Töltsd az időt számodra értékes tevékenységekkel

Sokat tudsz tenni a nyugodtabb ünnepi időszakért azzal, ha különös tudatossággal választod meg az időtöltéseidet. Gondold végig, hogy neked mi esne a legjobban ezekben a napokban, mire van szükséged és ezeket a programokat priorizáld a kötelességeid mellett.

Természetes, hogy szeretnél sok-sok baráttal időt tölteni ebben az időszakban. De valószínűleg nem azon fog múlni a barátságotok minősége, hogy decemberben vagy januárban jöttök össze arra a pohár forralt borra.

Nagyon jó lenne, ha év végéig rendbe tudnád tenni a lakás minden sarkát és végre rendszereznéd a gardróbot is, de semmi nem fog összeomlani, hogy ha ez a teendő átcsúszik a jövő évre, mert inkább a karácsonyi vásárban töltenéd a szabadidődet.

Nagyon szuper lenne minden szerettünknek megtalálni a legkedvesebb meglepetést, de néha nem jön a jó ötlet. Az is rendben van, ha legközelebb spontán veszel nekik egy apróságot, amikor eszedbe jutnak vagy ha idén inkább egy közös programmal ünneplitek meg a karácsonyt.

Szuper hangulata van annak, amikor a mézeskalács illata lengedezik a lakásban, de lehet egy délutáni szundi és egy jó telefonbeszélgetés valakivel sokkal jobban felmelegíti a szíved aznap.

Biztosan neked is megvannak azok a dolgok, amiket különösen szeretsz a decemberben. Keresd a lehetőséget arra, hogy ezekre jusson időd, de ne hagyd, hogy ezek a programok, amiknek az a célja, hogy téged töltsenek, csak egy újabb teendővé váljanak a listádon.

Évzárás, évtervezés

A legtöbbünknek természetesen jön a késztetés arra, hogy legyenek terveink, bakancslistánk, mérföldkövek előttünk, amelyeket el szeretnénk érni. A célok optimistává tesznek minket, reményt adnak és hozzájárulnak a szubjektív jóllétünkhöz is.

Ahogy közeledik az év vége, lehet benned is bekapcsol az igény, hogy reflektálj, rendszerezz, tervezz. Az új év érkezése magával hoz egy fordulópontot, és egy fontos pillanat lehet arra, hogy megállj egy kicsit, hátralépj párat és ránézz arra, hogy merre is tartasz a céljaiddal. Mivel valami új kezdődik, sokan érezzük úgy, hogy ez egy lehetőséget ad megújulásra.

Ha természetesen jön fel benned ez az igény, és úgy érzed itt az ideje a reflektálásnak és a tervezésnek, akkor rengeteg eszköz segíthet ebben. Évtervezők, évértékelők sora érhető el online, egy kis keresgetés után mindenki megtalálhatja azt a néhány kérdést, ami neki segíthet. Érdemes olyan kérdéssort keresni, ami az előző év tanulságaira is reflektáltat, mert így olyan hasznos tanulságokat szűrhetsz le, ami alapján az évtervezés, célkitűzés is sokkal könnyebb lesz.

Mielőtt azonban letöltesz és kinyomtatsz évtervezőket, állj meg egy pillanatra és gondold végig, hogy valóban belső késztetésből jön-e az igény arra, hogy óriási terveket kezdj szövögetni a jövő évre. Lehet, hogy neked nem ez az évnek az az időszaka, amikor tele vagy energiával és inspirációval, mert még éppen az őszi és téli koncertszezont próbálod kipihenni, és örülsz, hogy egyet szusszanhatsz. Nagyon sok embernek inkább tavasszal érkezik meg a lendület és ahogy éledezik a természet, ők is éledezni kezdenek, az új impulzusok új ötleteket hoznak.

A célkitűzés rituáléja fontos a jólléthez és a sikerhez, de azt, hogy ezt mikor és milyen formában teszed, te döntöd el. Ha az év utolsó napjait nagy beszélgetésekkel, sétával, alvással és feltöltődéssel töltenéd és egyáltalán nem szeretnél munkával kapcsolatos dolgokra gondolni, akkor engedd meg magadnak ezt a fajta pihenést, és találd meg az évnek azt az időszakát, amikor te személyesen a legmotiváltabb vagy arra, hogy egy inspiráló jövőképet álmodj magadnak.

Mórocz Kata coach, tréner, a FOCUS on You komolyzenészeknek szóló tehetségtámogató program szakértője.