A stressz életünk elengedhetetlen része: előadó- és alkotóművészekként a színpadon, a közös munkában, a projektek között egyensúlyozva gyakran szembesülünk azzal, hogy a koncentráció, jelenlét, igénybevétel felemészti belső erőforrásainkat. Nem kell azonban védtelenül állnunk a stresszel szemben. Az alábbiakban öt olyan gyakorlati tanács olvasható, amelyeket egyszerűen, gyorsan át lehet ültetni a mindennapokba. Gaál-Wéber Ildikó írása.

1. Szelídítsd meg!

A stressz életünk elengedhetetlen része. Egyéni, hogy kinek, mi jelent stresszt. Személyiségfüggő, ki hogyan viszonyul hozzá, és mivel reagál rá. Negatív hatása ott lesz mindennapi életünkben. Fogadd el a hétköznapi stressz jelenlétét! Találd meg a Számodra leghatékonyabb stresszkezelő módszert! Rendszeresen gyakorold, tedd életed részévé (ugyanúgy, mint a napi hangszeres gyakorlást)!

2. Találd meg a Neked megfelelő stresszoldó módszert!

Pozitív stressz is létezik. Lehet a Színpad öröm számunkra, mégis stresszes. Megfelelő belső izgalmi szint szükséges a színpadra való kilépéshez, a művészi előadáshoz. A színpadi koncentráció, jelenlét, igénybevétel emészti belső erőforrásainkat. Gondoskodj tudatosan a regenerációról!  Figyeld meg egy komoly teljesítményhelyzet (koncertezés, komponálás) után, mi az a tevékenység, ami Számodra pihentető, energizáló! Találj időt az Önmagadat „feltöltő” szünetekre: tánc, sport, kreatív tevékenységek, játék, nevetés, fürdő, természetjárás…

3. Kacagj, kocogj, relaxálj! (Dr. Bagdy)

A mindennapos testmozgás, a nevetés oldja a stresszt. Az egyik leghatékonyabb stresszkezelő módszer a relaxáció.  Számos ellazulást segítő technika létezik, amely a gyakorlatban könnyedén elsajátítható. Napi 10 perc relaxáció csodákat tehet életedben!

4. Teremtsd meg a jól-létedet!

A boldogság 5 forrása (Dr. Seligman):

  • Pozitív érzelmek átélése. Negatív gondolataidat váltsd hihető, reálisan pozitív gondolatokra, így az érzelmeid is kellemesebbé válnak és viszont!
  • Elmélyülés adott tevékenységben.
  • Kapcsolatok: tartalmas, értékes, mély.
  • Értelem és célok megtalálása az életben.
  • Énhatékonyság: megélem adott tevékenységben kompetenciámat, hatásomat.

5. Légy jelen életedben!

tudatos jelenlét állapotába kerülés tanulható – segít megélni a pillanatot. A mindennapos tevékenységekben, zenélés közben is átélhető ez a stresszmentes, itt és most élmény, magas produktivitással és koncentrációval.

Dr. Gaál-Wéber Ildikó operaénekes-énekművész, a Bartók Konzi pszichológusa és magánénektanára, A stresszkezelés az előadóművészetben és a művészeti oktatásban című tréning kidolgozója és vezetője.