A Kreatív Európa Program támogatásai fantasztikus előadások, izgalmas koncertek, elképesztő emberi teljesítmények születését teszik lehetővé a zenei szcénában is. Ambiciózus fiatal alkotó vagy, tele ötletekkel? Akkor így vágj bele! 

Németh Gábor írása

A 2021-ben kezdődött új ciklus hét évére a korábbinál is nagyobb keretet, 2,44 milliárd eurót biztosít az Európai Bizottság Kreatív Európa Programja. A pályázható támogatások java része több országon átívelő, többszereplős összefogással megvalósuló kulturális együttműködési projekteket támogat. Az október 10-én elstartolt Culture Moves Europe program a fiatal művészeket kívánja inspirálni és lendületbe hozni egyéni mobilitásokkal. De hogyan élj ezekkel a lehetőségekkel?

Az ötlet

Kell egy olyan kiinduló pont, amit a projektben résztvevő összes partner a magáénak érez, teljes mellszélességgel vállalni tud, és be is tudja építeni a napi gyakorlatába. Nem érdemes tehát a „gombhoz varrni a kabátot”, és azt keresni, hogy mi az, ami a pályázati kiírásnak a legjobban megfelelhet, hanem egy valóban dédelgetett ötletedről kell bebizonyítani, hogy az miért is felel meg teljes egészében a pályázati kiírásnak. Bár elsőre talán nem tűnik úgy, ez hatalmas különbség!

A szervezeti háttér

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy rendelkezel-e szervezeti háttérrel, ugyanis a pályázatok majdnem mindegyikénél alapfeltétel, hogy csak a kulturális szférában aktív szervezetek jelentkezhetnek. Így nem lehet eléggé kihangsúlyozni a networking szerepét. Mindig keresd az együttműködési lehetőségeket! Erre a különböző szakmai workshopok, illetve a Kreatív Európa Iroda partnerkeresésekkel foglalkozó aloldala kiváló lehetőséget biztosít. 

Nemzetközi partnerek

Ha a szervezeti keretek megvannak, akkor a következő lépés a külföldi partnerek megtalálása, hiszen a pályázatok többségére konzorciumként lehet jelentkezni. A nemzetközi porondra való kilépésben nagy segítséget jelenthet, ha a szervezet csatlakozik egy hálózathoz, amely lehetőséget biztosít a kapcsolatépítésre és tapasztalatszerzésre. A nyertes pályázók rendszeresen beszámolnak nekünk arról, hogy mennyire fontos a pályázás során a partnerek között meglévő szakmai kapcsolat és a bizalom. 

Légy kitartó!

Nem szabad elkeseredni, ha elsőre nem sikerül a megcélzott támogatást elnyerni: sok pályázó két-három alkalommal is újra nekifut, mielőtt a pályázatba a korábbi tapasztalatokat hasznosítva és a tanultakat beépítve nyerne.

Magyar sikerek

Hogy miért is érdemes belevágni? Az új hétéves ciklusra még nagyobb lett a pályázható keret. Már az első két évben 12 magyar szervezet koordinátorként és 40 szervezet partnerként vesz részt együttműködési projektekben. A sikeres pályázók köre örvendetesen széles: előadóművészeti szervezetek, fesztiválok, levéltárak, múzeumok írták ezeket a kreatív, európai sikertörténeteket.

Most előtted is nyitva az út az egyéni mobilitásra!

Ha azonban mégis egyénileg szeretnéd kipróbálni magad a nemzetközi színtéren, akkor az október 10-én elindult Culture Moves Europe programot neked találták ki. Hogy miről is van szó? 2023 májusáig fiatal, feltörekvő művészek jelentkezését várják önálló vagy legfeljebb öt fős alkotói csoportként rövid időtartamú mobilitási projektek megvalósítására. Van ötleted? Szuper! Nem kell mást tenned, mint keresned egy befogadó intézményt. A pályázatok értékelése havonta történik, így akár már jövő hónapban is utazhatsz!

Kérdésed van? 

A Kreatív Európa Irodánál minden információt megtalálsz a sikeres pályázáshoz. Jelen vagyunk az Instagramon és Facebookon. Fontos kommunikációs csatornáink még a honlapunk és ingyenes heti hírlevelünk, amely 3700 regisztrált olvasónkhoz jut el. Munkaidőben az olyan hagyományos csatornákon is elérhetőek vagyunk, mint a telefon és e-mail. Ezenkívül előzetes egyeztetés alapján személyes konzultációra is van lehetőség. 

Németh Gábor a Kreatív Európa Iroda Kultúra ágának programkoordinátora. A FOCUS on You tehetségtámogató program céljai közé tartozik, hogy segítse a fiatal zenészeket abban is, hogy eredményesen hozzanak létre nemzetközi együttműködéseket, találjanak forrásokat terveikhez. Ebben partnerünk a Kreatív Európa Iroda.