Szinte hetente érkeznek aggasztó hírek a komolyzenei világból: nem tért vissza a közönség a pandémia után a koncerttermekbe, összevonnak zenekarokat, szűkülnek az állami támogatások. A változásmenedzsmenttel foglalkozó szakértők szerint az ilyen átalakuló helyzetre is fel lehet készülni, de ehhez a zenészeknek szükségük van olyan skillekre, tudásra is, amivel a színpadon túl, a komolyzenei üzleti életben is magabiztosan mozognak. A FOCUS on You program célja, hogy ilyen segítséget adjon klasszikus zenével foglalkozó fiataloknak, akik égnek a vágytól, hogy megmutassák zenéjüket a világnak. 

Bodnár Eszter

Az immár harmadik tanévét kezdő FOCUS on You program trénerei, szakértői személyre szabott, hiánypótló tudás és készségek átadásával készítik fel a 18-35 év közötti előadóművészeket, zeneszerzőket, hogy álmaikból terveket kovácsoljanak, megtervezzék és végigjárják az odavezető utat, kihasználva erősségeiket és a lehetőségeket, megküzdve a korlátokkal. 

A legintenzívebb munka a mentorprogram résztvevőire vár, akik mentorok és szakértők segítségével egy éven keresztül dolgoznak saját projektötletük megvalósításán vagy kitűzött karriercéljuk elérésén. A mentorokkal való találkozók, a workshopok, egyéni konzultációk mellett ők portfóliójuk elkészítéséhez is kapnak támogatást. A mentorprogramra idén szeptember 2-ig lehet jelentkezni. Az előző év mentoráltjai és mentorai egy rövid videóban meséltek az élményeikről. 

Havonta jelentkezik a program interaktív, kiscsoportos, bármely fiatal zenész előtt nyitva workshopokkal, amelyek egy-egy készség elsajátításához adnak intenzív, személyre szabott segítséget. Az őszi félévben szó lesz a színpadon és írásban is elengedhetetlen storytellingről, a közösségi média tudatos használatáról, valamint a self-leadershipről, azaz a tudatos tervezésről és építkezésről is. 

A program emellett egy támogató közösséget is kínál, ahol a tagok egymással és szakértőinkkel is megvitathatják a komolyzenei üzleti élettel kapcsolatos kérdéseiket, értesülhetnek a legújabb trendekről, hazai és külföldi lehetőségekről. Rendszeresen zajlanak a csoportban olyan élő bejelentkezések, mini workshopok, amelyek egy-egy hasznos területre (pl. pályázati források, jogkezelő szervezetek) adnak rálátást.

Az elmúlt évben indult útnak az egyéni tanácsadás is, ahol szakértők személyre szabott, gyors és hatékony módon segítenek akár stratégiai kérdésekben, akár egy-egy lépésben (pl. közösségi médiafelület vagy pályázat átnézése). 

A Papageno.hu FOCUS on You blogjában pedig kéthetente jelentkeznek a program szakértői egy-egy területet bemutató, azonnal használható tanácsokat tartalmazó írásokkal, vagy a komolyzenei üzleti élet szereplőivel készült interjúkkal. 

A cél az, hogy a fiatal művészek egyre inkább a figyelem középpontjába kerülhessenek, látókörük szélesítésével hozzájáruljunk ahhoz, hogy tehetségüket mindannyiunk örömére kibontakoztathassák.  

FOCUS on You a Sonus Alapítvány a Mai Zene és a Korszerű Előadóművészet Támogatására projektje, és a Nemzeti Tehetség Program támogatásával valósul meg. Médiaparterünk a Papageno.