Ha megkérdeznénk egy komolyzenei koncert közönségét, hogy szerintük hogyan alakítja az évét a fellépő előadóművész vagy a premiert ünneplő zeneszerző, legtöbben biztosan a szabadságot emelnék ki. Mivel a zene tölti ki a mindennapjaikat, spontán, szabályok, tervek nélküli mindennapokat képzelünk, áldásos káosszal. Pedig milyen más a valóság! Koncert- és próbaidőpontokkal való zsonglőrködés, a projektek, tanítás, tanulás, írás, adminisztráció közötti egyensúlyozás, és még idő kellene a családra, barátokra, életre is. Bármilyen önkényes időpont, a naptári év váltása jó lehetőség az előző és következő év áttekintésére, az értékelésre, tervezésre. Ebben a cikkben azt nézzük meg, miért hasznos, hogy zenészként tudatosan kezdjük az évet.

Bodnár Eszter

1. Világosan látod, mi az, amire neked is ráhatásod van

Ha a 2022-es, akár csak a klasszikus zenei világra vonatkozó híreket görgetjük végig, sok okunk van a szomorkodásra: csökkenő források, kevesebb közönség, nehezebb helyzetbe kerülő intézmények, túl nagy nyomás. Bár nem tudjuk függetleníteni magunkat ezektől a helyzetektől, az évértékelés lehetőséget ad arra, hogy lássuk, mi az, amit magunk befolyásolunk a szakmai életünkben. Hány órát töltöttél gyakorlással, nyelvtanulással, networkinggel? Honnan szereztél inspirációt idén? Mennyit böngészted az ösztöndíj-lehetőségeket? Vannak-e projektötleteid, kerestél-e hozzá partnereket? A jó hír: ismét 365 nap áll előtted, hogy megtegyél mindent, ami rajtad áll.

2. Kiderül, hogy mennyi mindent elértél az előző évben

Kapcsolódó kérdés, hogy az időérzékünk gyakran megcsal minket, és úgy érezzük, sokkal kevesebbet haladtunk az elmúlt évben, mint lehetett volna. Az évértékelés segít, hogy reális képet kapjunk arról, hogy mit is értünk el 2022-ben. Ha ránézünk az életünk valamennyi területére, látni fogjuk, hogy sokkal több dolog történt, mint ami elsőre eszünkbe jut. Még ha akkor nem is volt jelentősége egy kis lépésnek, visszatekintve már világos, hogy hogyan illeszkedett bele az egészbe, mit tanultál belőle, hogyan fejlődtél, legyen szó egy sikerről vagy kudarcról.  

3. Látni fogod a prioritásokat

Hétről hétre, napról napra a naptárunk fogságában vagyunk: időpontok, egymás után következő projektek, sokszor szünet nélkül. Gyakran az elfoglaltságunk miatt pont azon nincs időnk gondolkodni, hogy merre is haladunk. Az évtervezés jó alkalom arra, hogy kicsit hátralépjünk, és elgondolkozzunk, mi az, ami nekünk fontos. Nem a főnökünknek, kollégánknak, családtagjainknak, tanárainknak – nekünk. Ezekből lehetnek a legjobb éves célok, hiszen ezek valóban motiválnak minket. 

4. Mérhető célokkal kezdesz neki a hónapoknak, heteknek, napoknak

Ha az éves tervek megvannak, már egyszerűbb lebontani konkrét lépésekre. Szeretnél egy koncertsorozatot szervezni egy új repertoárral? Befejezni (és eladni) egy szimfonikus zenekari darabot? Mit kell ehhez megtenned a következő hónapokban? A kisebb lépések már kevésbé ijesztőek, mint a nagy Terv, főleg ha sikerül mérhető, számonkérhető pontokat meghatároznod a folyamatban (ezek az ún. SMART, sőt SMARTER célok). 

5. A szokások megtartó ereje

Ismerjük az Apple alapítója, Steve Jobs történetét, aki mindennap ugyanolyan fekete garbót hordott, hogy ne kelljen naponta azzal töltenie az időt, hogy az aznapi öltözékén gondolkodik. A szokások valóban segítenek a döntések számának csökkentésében, és apránként közelebb visznek a célunkhoz. Ha minden reggel harminc percet töltesz az olasz nyelvvel felkelés után, akkor automatizmussá válik, év végére pedig már biztosan nem fog gondot okozni az a librettó. Ha tudod, hogy mindig szombat délután töltesz egy órát a számláid kiállításaival és a szerződések átnézésével, akkor a hét többi napján nem is gondolsz erre (például elmélyült gyakorlás vagy írás helyett). Ilyen szokásokat könnyebb az év elején bevezetni, mert segít a tiszta lap érzése.

+1 Hiszed vagy nem, élvezni fogod a folyamatot

Nem excel-táblázatos további adminisztrációs órákra kell gondolnod! Az elmúlt év értékelése során például átnézheted az Instagram- és Facebook-posztjaidat, a fotóidat – kiben ne idéznének fel ezek szép pillanatokat? A tervezés során elengedheted a fantáziádat, és álmodozhatsz, hogy hol látod magad egy, öt, akár tíz-húsz év múlva (ami után aztán gondosan mérhető célokká formálod az álmokat). Használhatsz évtervezőket, eljöhetsz az évtervező beszélgetésünkre, hogy szakértői segítséget kaphass a folyamathoz. A legfontosabb, hogy ez a Te egyedi, kivételes, nagyszerű éved, életed, amit olyanná formálhatsz, amilyenre szeretnél.

Bodnár Eszter kulturális- és művészmenedzser, tréner, coach, a FOCUS on You ötletgazdája. Januárban egyéni online évtervezőket tart olyan zenészeknek, akik nem szeretnék a véletlenre vagy a körülményekre bízni a szakmai életük alakulását.