FOCUS on You program keretében havonta kínálunk interaktív workshopokat komolyzenével foglalkozó fiatal előadóművészeknek és zeneszerzőknek a zenei üzleti életben szükséges készségek és tudás megszerzésére. Májusban a konferenciák is felpörögnek, a következő hetekben a Bach 2 Future Budapestre (ahol mi is bemutatkozunk), a Classical:NEXT pedig Hannoverbe vonzza a klasszikus zenei világ képviselőit. Jogos elvárás, hogy ha klasszikus zenészként időt, pénzt és energiát nem sajnálva részt veszel ezeken az eseményeken, a lehető legtöbbet hozd ki a workshopokból, konferenciákból. Ebben az írásban néhány hasznos tippet gyűjtöttünk össze ehhez.

Bodnár Eszter

Az esemény előtt

1. Válassz jól!

Rengeteg különféle workshop és konferencia foglalkozik a klasszikus zenei üzleti élettel, és mindegyiknek más az erőssége. Gondold át, hogy milyen témákban van leginkább segítségre szükséged, nemcsak a jelenlegi helyzetben, hanem a közeljövőre vonatkozó terveidhez kapcsolódóan is. A trénerek, előadók személye mellett figyelj oda a formára is. A kisebb, interaktív események segítenek a saját ötleteid megismertetésében, míg a nagyobb konferenciákon több emberrel van lehetőséged kapcsolatot teremteni.

2. Szánj rá időt!

Írd be előre a naptárodba az eseményt, próbáld szabadon hagyni az időszakot, hogy ne rohanva érkezz, távozz, és ne kelljen az esemény közben emaileket, telefonokat, üzeneteket megválaszolnod, hanem teljesen ott legyen a figyelmed.

3. Készülj fel!

Nézd át a programot, keresd meg a számodra legérdekesebb előadásokat, olvasd el a tréner, előadó életrajzát. Ha nyilvános, nézd át a résztvevők listáját, hogy kivel lenne érdemes beszélgetned. Gondold át, hogy mi a célod, miben szeretnél fejlődni, milyen kérdésekre szeretnél választ kapni.

Az esemény közben

4. Jegyzetelj!

A jegyzetelés segít abban, hogy emlékezz, miről hallottál a konferencián, kivel beszélgettél, és milyen gondolatok indultak el benned, milyen ötleteid lettek. Senkinek sem végtelen a memóriája, jobb leírni ezeket, hogy később is visszanyúlhass a tanultakhoz.

5. Figyelj másokra!

Gyakran nem is a trénerektől, előadóktól tanulunk a legtöbbet, hanem a többi részvevő történeteit, kérdéseit hallgatva. Ne kapcsolj ki, amikor másoknál van a szó.

6. Legyél aktív!

Azért mentél el az eseményre, hogy tanulj, választ kapj a kérdéseidre. Ehhez fel kell tenned őket! Kérdezz bátran, kérj tanácsot a dilemmáidban. Vegyél részt aktívan a feladatokban – a tréner azért hozza ezeket, mert ezáltal hatékonyabban tanulhatsz.

7. Beszélgess!

A konferenciák, workshopok kiváló alkalmat jelentenek arra, hogy olyan embereket is megismerj, akikkel egyébként nem találkoznál, vagy megközelíthetetlenek. Kérdezd az előadókat a szünetben az elmondottakról, a hallgatóság tagjait a kávéasztal mellett a hallottakról, a projektjeikről, az életútjukról. Nagy esély van rá, hogy egy ilyen ismeretségből valami izgalmas együttműködés bontakozik ki a jövőben.

Az esemény után

8. Lépj akcióba!

Ne hagyd, hogy magával ragadjanak azonnal a hétköznapok. Nézd át a jegyzeteidet, a feljegyzett ötleteidet, és próbálj meg nekilátni azonnal a kidolgozásuknak. Tegyél lépéseket, hogy a tanultak minél előbb hasznosuljanak.

9. Kérdezz!

Ha az átgondolás során további kérdéseid merültek fel, keresd meg nyugodtan az előadókat. Általában vagy ők maguk megosztják az email-címüket, vagy a szervezőkön keresztül elérhetők.

10. Kapcsolódj!

Küldj egy rövid emailt azoknak, akikkel a workshopon, konferencián megismerkedtél. Köszönd meg az ötleteiket, küldd el, amit megígértél, erősítsd meg a szándékodat a jövőbeli együttműködésre. Maradj velük kapcsolatban, hogy ne csak egyszeri találkozásról legyen szó.

+1 Add tovább!

Sokat tanultál egy workshopon, konferencián? Hasznosítsd a saját munkádban, de oszd meg másokkal is, hátha nekik is érdekes lehet. Ajánld nekik az eseményt, küldd át az arról készült beszámolókat, videokat, hogy mások is részesüljenek belőle.