Magunkról írni soha nem egyszerű feladat. Nem elég saját magunkat és a céljainkat ismerni (pedig ez is mennyi kihívást tartogat!), de azt is mérlegelnünk kell, kit és hogyan szeretnénk a bemutatkozásunkkal megszólítani. Művészként természetesen az előadások és a művek a legigazibb névjegyek, ugyanakkor fontos, hogy a szavakkal bánva is ki tudja fejezni magát egy alkotó. Ahány ember, annyi receptje lehet a tökéletes az elég jó bemutatkozásnak. A következő cikk néhány, az alaprecepthez szükséges összetevőt sorakoztat fel – tippeket és segítő kérdéseket nyújt a fiatal zenészeknek a róluk szóló szöveg megírásához. Belinszky Anna írása.

1. Légy önazonos!

Egy bemutatkozó szöveg már az első mondataival rengeteget elárulhat arról, aki megbújik a mondatok mögött. Amilyen könnyen unalmassá és érdektelenné válhat egy személytelenül, sablonosan megírt szöveg, olyan sok izgalmat tartogathat egy frappánsan, tömören megfogalmazott művészi hitvallás, egy találó önjellemzés vagy kritika. Próbálj olyan szöveget alkotni, amelyben valóban benne vagy! Csak nyerhetsz vele, ha írásban is bátran megmutatod magad és mindazt, amit képviselsz. A közönség is akkor tud kapcsolódni hozzád, ha biztosítasz ehhez számukra kapaszkodókat.

2. Ismerd a célközönséged!

Mielőtt megosztasz magadról egy bemutatkozó szöveget, fontos, hogy tisztázd magadban, kikből is áll az aktuális célközönséget. Mire lehetnek ők kíváncsiak? Inkább a szakmai eredményeid vagy a személyes motivációd érdekli őket? Miről szeretnéd, hogy emlékezzenek rád? Nem kell mindenkinek minden eredményedről, a szakmai pályafutásod összes részletéről tudnia. Sokkal többet ér, ha akár csak egyetlen olyan gondolatot adsz a közönségednek, ami felkelti az érdeklődésüket, amiről később is eszükbe jutsz majd.

3. Töltsd meg tartalommal a részleteket!

„Olyan művészekkel lépett egy színpadra, mint… Olyan koncerttermekben játszott, mint… Olyan tanároktól tanult, mint…” Ugye ismerősek ezek a felsorolások? Mielőtt hasonló listákat illesztesz a bemutatkozásodba, érdemes átgondolnod, melyek a számodra legfontosabb, legmeghatározóbb, leghitelesebb részletek. A felsorolást pedig könnyen tartalmasabbá teheted, ha elárulod, milyen jelentősége van a feltüntetett neveknek vagy helyszíneknek. Mi köt össze azokkal a zenésztársakkal vagy együttesekkel, akikkel rendszeresen koncertezel? Hogyan formálták a legfontosabb tanáraid, mentoraid a zenéről való gondolkodásodat? Milyen utakat nyitott meg egy fontos verseny vagy fellépés az életedben? Hogyan kapcsolódik hozzád az a repertoár vagy stílus, amit képviselsz? Csak annyi információt közölj, ami az adott kontextusban fontos, vagy amire valóban kíváncsi lehet a közönséged.

4. Figyelj a felépítésre!

Mi lehet az, amivel már a bemutatkozásod elején megragadhatod a figyelmet? Nem veszíthetsz semmit, ha elengeded a kronológiát – koncentrálj inkább a lényeges pontokra, és azt hangsúlyozd, ami a leginkább rólad szól, amire a legbüszkébb vagy. Szánj kiemelt helyet a szövegedben az aktualitásoknak, legyen egyértelmű, hogy mi az, ami a jelenben a leginkább foglalkoztat.

5. Adj lehetőséget a kapcsolódásra!

A bemutatkozásod részeként azt is megoszthatod, hol találkozhatnak veled az érdeklődők, honnan értesülhetnek az aktuális projektjeidről, milyen felületeken követhetnek téged. Számodra is hasznos, ha átgondolod: milyen formában tartod a kapcsolatot a közönségeddel?

5+1. Kérj visszajelzést!

A rólad szóló szövegek összeállítása során egy külső szem is sokat segíthet. Szakmai kapcsolataid vagy barátaid bevonásával megéri tesztelned, hogyan hat a megírt szöveged. Mit tartanak ők izgalmasnak belőle, vagy épp mit hiányolnak? Bízz magadban, de ne félj használni a rendelkezésedre álló segítséget!

Belinszky Anna zenetörténész, szövegíró, a FOCUS on You mentorprogramban részt vevő fiatal tehetségekkel dolgozik az üzenetük tudatosabb megfogalmazásán.