„Aki nincs fent a Facebookon, az nem is létezik” – hallhattuk már számtalan alkalommal a mondást. A helyzet azonban az, hogy míg egyes iparágakban a social media jelenlét épp csak gyerekcipőben jár, más területeken 2021-ben a Facebook már rég elavult megoldásnak számít. Dr. Szabó Orsolya írása.

Mi a helyzet komolyzenei fronton?

Az online jelenlét rendkívül széles spektrumát fedezhetjük fel, egyéni habitustól, technikai érdeklődéstől és korosztálytól függően. Azt azonban már most leszögezhetjük, hogy így vagy úgy, de egy zenésznek, előadóművésznek mindenképp építenie kell a szakmai személyes márkáját. Sőt, sokan épp úgy teszik ezt, hogy nem is tudnak róla.

Ugyanis énmárkát épít az is, aki csak a magánprofiljain posztol az ismerőseinek, az is, aki tanítványai ajánlása útján jut el újabb és újabb diákhoz, és az is, aki él a legújabb, nagy népszerűségnek örvendő közösségi média felületek adta lehetőségekkel.

Bárhogy is döntünk arra vonatkozóan, hogy mennyit akarunk megmutatni magunkból vagy a művészetünkből, ez mind az énmárkánk részét képezi. Mind mások vagyunk, más habitussal, tehetséggel, ízléssel és szereplési vággyal. Ezek összessége alkotja majd a rólunk kialakult képet – és posztjaink tartalmát.

De vajon számíthat-e átütő sikerre az, aki egyáltalán nem akar önmagáról posztolgatni?

„Én nem szeretném a magánéletem mutogatni.”

„Én zenész vagyok, nem a közösségi médiában akarok bohóckodni.”

„Ezt én inkább meghagyom a fiataloknak, nincs nekem erre se időm, se kedvem.”

Íme néhány, általunk már sokat hallott kifogás. A zenészek sem különböznek sokban az elfoglalt és elhivatott vállalkozóktól: a szakember többnyire a szakmájára akar fókuszálni, és lehet, hogy egyáltalán nem szeretné az értékes idejét posztolgatással tölteni.

Ezek az érvek teljesen érthetőek, 2022 küszöbén azonban már nem lehet megkerülni az online kommunikáció legjelentősebb platformjait. Hiszen míg néhányan épp csak kóstolgatják a Facebook-on való tartalomgyártást, mások több százezres rajongói bázist építenek ki TikTok-on vagy Youtube-on. A kemény munka és a tehetség mellett a láthatóság a harmadik legfontosabb szempont (sokszor épp fordított sorrendben), amikor egy rendezvényszervező cég összeállítja az esemény programját, vagy amikor egy néző hangversenyjegyet keres például karácsonyi ajándéknak.

Hiszem, hogy szakmai személyes márkát igényesen, habitusunknak megfelelően és hatékonyan lehet építeni. A cél nem az, hogy önmagunkról egy teljesen más képet alkossunk, vagy olyan dologra tegyük a fókuszt, ami elvonja a figyelmet a tényleges művészetünkről. Sokkal inkább, hogy megtanuljunk élni a közösségi média felületek adta rendkívüli lehetőségekkel és rendszeres, jó minőségű posztjainkkal tükrözzük a szakmai igényességünket, továbbá egyfajta ablakot nyissunk művészetünkre.

Dr. Szabó Orsolya online kommunikációs tanácsadó a FOCUS on You program keretében 2021. december 4-én tart workshopot a posztolás tartalmi és formai tudnivalóiról és az egyes közösségi média felületekről fiatal előadóművészeknek és zeneszerzőknek.