A klasszikus zenében is egyre nagyobb szerepet kapnak a kis- és közepes méretű, független projektek. A pandémia utóhatása is, hogy megnőtt az igény a kisebb, családiasabb koncertekre, az experimentálisabb, energikusabb, nyitottabb projektekre is. Ma már a fiatal zenészeknek nem kell arra várniuk, hogy egy intézmény megvegye az ötletüket, hanem azonnal hozzáláthatnak a megvalósításhoz. Ahhoz azonban, hogy az álomötletből valóság legyen, anyagi forrásokra is szükség van. Ebben az írásban azt vesszük számba, melyek az elengedhetetlen elemek a forráskereséshez.

Bodnár Eszter írása

1. Ötlet

Mindenkinek a saját ötlete a legkedvesebb és legnagyszerűbb. De a forráskereséshez arra is szükség van, hogy mások is megértsék, hogy miről szól a projekted, miért fontos, kiknek szól. Tedd fel a kérdést magadnak: miért van szüksége a világnak éppen erre a koncertre, CD-re, zeneműre, zeneipari innovációra? Ebben a fázisban sokat segít, ha van egy narratívád, és a történetmesélés eszközeivel érdekesen és érthetően fogalmazd meg a motivációidat és a projekt egyediségét.

2. Csapat

A projekt megvalósíthatósága nagy mértékben a résztvevőkön múlik. Gondold át alaposan, kikkel szeretnél a projektben együttműködni. Egy opera megírásánál kik lesznek az alkotótársaid? Ki tudtok-e alakítani egy közös koncepciót? Egy koncertsorozat szervezésénél kik lépnek fel, milyen helyszínekkel szeretnél együttműködni, hol találkoznak az elképzeléseitek? Ki fog tudni segíteni a menedzsmentben, a produkciós munkában, a kommunikációban? Melyik együttműködő partner milyen tapasztalatokat és készségeket hoz a projektbe? Könnyebb támogatókat találni, ha látszik, hogy a projekt valóban megvalósítható lesz, megvannak hozzá a szükséges keretek.

3. Információ

Ha a világos célok kialakultak, meg kell találnod, hogy milyen források működhetnek. Valamely állami vagy civil szervezet által kiírt pályázat lehet a megoldás? Ideális esetben a projekt nemzetközileg is érdekes, és a nemzetközi forrásokhoz is hozzá tudsz férni. Mi a pályázatok határideje, adminisztratív feltételei, mit vár el a támogató, milyen értékek közvetítésére helyezi a hangsúlyt? Milyen jellegű projekteket támogatnak rendszeresen? Ha a szponzoráció vagy mecenatúra felé mozdulnál el, kik lehetnek a potenciális támogatóid? Ha a közönséged már kialakult, a crowdfunding (közösségi finanszírozás) vagy az adománygyűjtés is megfelelő lehet a projektedhez. Minden részlethez alapos kutatómunkát kell végezned.

4. Munka

Ha minden információ rendelkezésre áll, kezdődhet a munka. Bármelyik finanszírozási formát választod, elengedhetetlen, hogy négy dolog a rendelkezésedre álljon. Az első a projekt részletes leírása, narratívába foglalása. A második a projekt részletes megtervezése: ki, mikor, hol, mit fog csinálni. A harmadik a költségvetés elkészítése, hiszen ez alapján lehet tudni, mennyi bevételre lesz szükséged a projekt kiadásainak fedezéséhez. Végül negyedikként fontos, hogy legyen egy marketing- és kommunikációs terved, hogy lásd, kiket akarsz a projekttel megszólítani és milyen üzenetekkel. E munka során egyszerre kell kreatívnak, de a részletekre odafigyelőnek is lenned.

5. Idő

Mindez természetesen időt igényel. Kezdj neki időben a tervezésnek, keresésnek, forrásteremtésnek. Gondolkodjon hosszútávon, kisebb lépésekben. Sosem elég, ha egy pályázati határidő napján kezdesz neki az írásnak, és az sem szerencsés, ha egy támogatótól vagy a közönségedtől pánikszerűen kérsz adományokat a jövőbeli céljaidhoz.

+1 Kitartás

Fontos, hogy proaktívan és pozitívan állj a forráskeresés kérdéséhez. Sok visszautasításban, nem nyertes pályázatban lesz részed, mire megtalálod azt a szervezetet, közösséget, aki lát fantáziát a projektedben. Bízz az álmodban, de legyél készen kritikusan is szemlélni az elképzelésedet. Minden „nem”-et értékelj, tanulj belőle. A legfontosabb, hogy ne állj meg. Előbb-utóbb minden kimagasló ötlet megtalálja a helyét, de csak akkor, ha elég kitartó vagy.

Bodnár Eszter a Sonus Alapítvány igazgatója, művész- és kulturális menedzser. A forráskeresés témjáról 2023. március 25-én tart gyakorlatias online workshopot fiatal zenészeknek FOCUS on Fundraising címmel.