Melyik az a csaknem 35 éve működő jogvédő szervezet, amely több tízezer művész jogdíjáról gondoskodik, behajtja és felosztja a zenészeknek járó pénzeket és nem Artisjusnak hívják? Ez az Előadóművészi Jogvédő Iroda (EJI), az előadók egyetlen közös jogkezelő egyesülete Magyarországon.

Tomori Pál

1. Milyen jogdíjak járnak az előadóknak?

Mindenekelőtt tegyünk különbséget az eladóművészeket megillető ún. „nagyjogok” és „kisjogok” között. A szerzői jogi zsargonban „nagyjognak” nevezzük az előadás olyan felhasználását, amelyekről csak személyesen az előadó dönthet. Ilyen például az élő előadás rögzítésének engedélyezése. Miután a rögzítéssel az élő előadás többé nem egyszeri és megismételhetetlen, hanem korlátlanul újrajátszható, többszörözhető, terjeszthető, indokolt, hogy ennek engedélyezése személyesen az előadóra és csak rá legyen bízva. Vannak azonban kisebb jelentőségű, tömegesen előforduló felhasználások is, mint például amikor a már elkészült és kiadott felvételt a rádió újra és újra lejátssza. Ilyenkor az előadó már nem kap engedélyezési jogot minden egyes elhangzás engedélyezésére vagy megtiltására, viszont a lejátszásokért jogdíjat követelhet a rádiótól. Az ilyen jogdíjkövetelést hívjuk „kisjognak”.

Ma az előadók összesen tizenegy különböző jogcímen jogosultak az ilyen tömegesen előforduló felhasználások után jogdíjra. Ezek között vannak számukra

  • jelentős bevételt hozó jogdíjak, mint magáncélú másolás vagy rádiós-tévés lejátszások jogdíja;
  • szerényebb összegeket hozó jogdíjak, például a hangfelvételek eredetileg 50 éves védelmi idejének meghosszabbítása után járó jogdíjak;
  • végül van egy-két olyan új jogdíj is, amely egyelőre csak papíron létezik, és érvényesítése még csak most kezdődik, például a YouTube-on és más közösségi médiumban eddig jórészt engedély nélkül felhasznált előadások utáni díj.
2. Mi a dolga egy „közös jogkezelő” egyesületnek, és mi szükség van ilyen szervezetre?

Aligha töltené egy művész azzal az idejét, hogy napi 24 órában figyelje, mikor, melyik rádióban, vagy akár melyik plázában, üzletben vagy más nyilvános helyet játszották le egy-egy felvételét. Ha még rá is szánná magát egy ilyen egyszemélyes akcióra, annak erősen kérdéses lenne a hatékonysága, annál nyilvánvalóbbak viszont a magas költségei. Hogyan lehet akkor ennyi egyedi, szerteágazó felhasználásról megállapodni, azokat folyamatosan figyelni és a jogdíjat is beszedni?

A választ erre a művészek már több mint kétszáz éve megtalálták: saját maguk hoztak létre olyan társaságokat, amelyek összefogva, kollektívvá alakítva a sok-sok egyedi igényt, átvették a jogdíjbeszedés feladatát a művészektől. Ezeknek a társaságoknak a mai utódjait hívjuk közös jogkezelő egyesületeknek. Ilyen egyesület az Előadóművészi Jogvédő Iroda is.

3. A jogdíjbeszedésen túl milyen szolgáltatásokat nyújt még az egyesület?

A megalakulás óta része a működésnek, hogy jogsegélyt biztosít az előadóművészi tevékenységgel összefüggő kérdésekben, továbbá jogi támogatást nyújt az előadóművészek által létrehozott valamennyi jelentős civil szervezetnek, egyesületnek, alapítványnak.

Ezenkívül eseti vagy rendszeres segélyezéssel támogatják azokat rászoruló művészeket, akiket betegségük, vagy más hasonló körülmény akadályoz hivatásuk gyakorlásában. A koronavírus-járvány idején, amikor az országszerte betiltott rendezvények az előadóművészek ezreinek okoztak megoldhatatlan egzisztenciális gondot, az egyesület három alkalommal, összesen csaknem 200 millió forint támogatást utalt ki számukra. A juttatások egyénenként 50 ezertől 140 ezer forintig terjedtek, fedezetét azok a jogdíjalapok biztosították, amelyeket az előadóművész-társadalom maga termelt meg.

Munkatársaink rendszeresen részt vesznek művészeti oktatással foglalkozó a jogi alapismeretek átadásában. A végzős növendékek így legalább a „túléléshez” szükséges jogi tudással felvértezve kezdhetik meg pályájukat.

+1. Hogyan lehet csatlakozni az egyesülethez?

Az egyesület nyitva áll minden, szakmai összefogásra kész előadóművész előtt, akinek van már legalább egy védett felvétele. Az EJI tagsága minden előadóművész számára ingyenes. További információ az egyesület honlapján található.

Tomori Pál az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület igazgatója. A klasszikus zenével foglalkozó fiatal zenészeknek szóló FOCUS on You program keretében 2022. november 29-én egy élő online bejelentkezés során ad részletesebb tájékoztatást az előadói jogdíjakról és válaszolja meg a résztvevők kérdéseit.